Cipru, stat devenit de curand membru al Uniunii Europene, se afla aproape de implinirea obiectivului de a adopta moneda unica europeana in 2008, a declarat Comisarul European pentru Politici Economice si Monetare, Joaquin Almunia, dupa cum informeaza NewsIn.

"Eforturile acestui stat au dat roade si sunt multumit sa observ ca progresul pe care Ciprul l-a facut spre obiectivul de convergenta monetara este incurajator", a declarat acesta intr-un discurs ce va fi prezentat cu ocazia unei conferinte in Nicosia.

"Fara a dezvalui deciziile viitoare privind politica de adoptare a monedei euro, se poate spune ca Ciprul este in avangarda statelor candidate ce doresc sa adere la zona euro", a precizat Almunia. Acesta nu a oferit nici un detaliu suplimentar in cadrul discursului sau insa Ciprul planuieste sa adopte moneda unica europeana incepand cu anul 2008.

Ciprul a redus deficitul bugetar de la 6,3% din produsul intern brut in 2003 pana la 2,3% din PIB in 2005, deficitul reducandu-se in continuare."In ciuda progreselor rezultate de pe urma acestui efort, sarcina Ciprului nu este in totalitatea indeplinita", a adaugat Almunia. "Ciprul trebuie sa continue procesul de consolidare a fiscalitatii pentru a aduce datoria publica la sub 60% din PIB".

Pentru a adopta moneda euro, statul candidat trebuie sa aiba un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, o datorie publica sub 60% din PIB, inflatie redusa, o moneda stabila si rate scazute ale dobanzilor pe termen lung. "Aceasta evaluare economica indica faptul ca Ciprul se apropie de indeplinirea criteriilor de convergenta", a incheiat Almunia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri