Germania a avut in noiembrie, cel mai mic numar de someri din ultimii patru ani

Numarul somerilor din Germania a scazut, in luna noiembrie, sub patru milioane, pentru prima data in ultimii patru ani, au indicat date oficiale, ceea ce ar putea reprezenta un rezultat pozitiv pentru guvernul cancelarului Angela Merkel.

Numarul somerilor a scazut de la 4,071 milioane in luna octombrie pana la 3,995 milioane in noiembrie 2006, aceasta fiind cel mai coborat nivel atins din octombrie 2002. "Rezultatele sunt foarte, foarte bune", a declarat economistul de la Sal. Oppenheim, Ulrike Kastens, care a adaugat ca "am depasit perioada negativa, in ceea ce priveste piata muncii". Numarul somerilor din Germania a fost in scadere, in noiembrie, pentru a noua luna consecutiv, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, o serie de companii germane fac restructurari pentru a creste profitabilitatea, dintre care compania Allianz urmareste sa desfiinteze 5.700 de locuri de munca pana la sfarsitul lui 2008. Cresterea numarului de someri pana la peste cinci milioane, la inceputul lui 2005, in timpul cancelarului Gerhard Schroeder, a constituit un factor important in luarea deciziei, de catre acesta, de a organiza alegeri anticipate, pe care apoi Schroeder le-a pierdut.

"Marea coalitie" a lui Merkel, formata din conservatori si social-democrati, a preluat conducerea cu un an in urma si a facut din lupta impotriva somajului o prioritate. Numarul somerilor a scazut cu peste jumatate de milion, in ultimele noua luni, iar rata somajului a ajuns la 9,6%, de la peste 12%, cat era la inceputul lui 2006. "Este un rezultat exceptional", a declarat ministrul muncii, Franz Muentefering.

Economistii au pus aceasta scadere pe seama cresterii economice globale puternice, restructurarilor efectuate de catre firmele germane in ultimii ani si reformelor economice intreprinse de catre guvernul lui Schroeder. Germania detine, inca, una dintre cele mai ridicate rate ale somajului din Uniunea Europeana, iar datele publicate de biroul pentru statistica al UE, la inceputul acestei luni, au aratat ca, dupa estimarile acestei institutii, rata somajului din Germania era de 8,7% in septembrie, mai mica decat in Franta, unde acest indicator era de 8,9%, insa mult mai ridicata decat in Austria, unde valoarea inregistrata a fost de 4,7%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri