FMI va discuta noua formula a cotelor-parti luna aceasta

Consiliul Directorilor Fondului Monetar International va examina in aceasta luna noua formula a cotelor-parti prevazute in cadrul reformei acestei institutii, insa acest proiect va fi finalizat inaintea reuniunii din primavara, a anuntat FMI

"O prima discutie a acestui subiect este prevazuta sa aiba loc in cadrul consiliului din decembrie si va exista, probabil, o alta discutie inaintea reuniunii din primavara", de la jumatatea lunii aprilie, a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Masood Ahmed, potrivit NewsIn. Acesta a precizat ca nu crede "ca vom rezolva formula cotelor-parti pana la intalnirile din primavara".

FMI a publicat schita programului de lucru fixat pentru urmatoarele sase luni, in cadrul reformei. Cotele-parti determina drepturile de vot, contributiile la buget si accesul la finantare pentru toate statele membre ale Fondului.

Revizuirea formulei de calcul a acestora se afla in centrul reformarii institutiei financiare sexagenare. Noile cote-parti trebuie, mai ales, sa acorde mai multa putere economiilor emergente din cadrul FMI. Patru dintre statele considerate subreprezentate, China, Coreea de Sud, Mexic si Turcia, au primit, deja, mai multe drepturi. Un al doilea val de redistribuiri ar trebui sa aiba loc cel tarziu in 2008.

Directorii Fondului vor examina "in ianuarie", amendamentele articolelor care stabilesc atribuirea drepturilor de baza acordate fiecaruia dintre statele membre, a mai spus Ahmed.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Tensiuni în NATO: Franța se retrage din misiunea „Sea Guardian” din Mediterană
Setari Cookie-uri