Al-Qaida: atacati site-urile burselor si bancilor care fac tranzactii online

Guvernul american a avertizat ieri serviciile financiare private in legatura cu un apel al organizatiei teroriste al-Qaida de a ataca site-urile burselor si bancilor care efectueaza tranzactii online incepand de astazi, a declarat o sursa oficiala citata de Reuters.

Potrivit acestei surse, obiectivul organizatiei islamiste este sa sparga si sa distruga bazele de date ale site-urilor financiare americane, pentru a intrerupe furnizarea de servicii.

Departamentul de Securitate Interna a confirmat ca a emis o alerta, dar a adaugat ca nu exista motive pentru ca amenintarea sa fie considerata credibila. Potrivit avertismentelor trimise actorilor din finante, al-Qaida indeamna la atacuri incepand de vineri, pe toata durata lunii decembrie, ca razbunare pentru faptul ca SUA mentin in detentie suspecti de terporism la baza de la Guantanamo.

Amenintarea ar veni mai exact din partea unei grupari care isi spune "ANHIAR al-Dollar" si are legaturi cu al-Qaida. Congresmanul republican de New York Peter King, presedintele Comisiei de securitate interna a Camerei Reprezentantilor, a apreciat ca avertismentul "nu trebuie sa creeze panica, dar trebuie analizat cu mare atentie", informeaza NewsIn. Comunitatea financiara americana nu a intrat in panica, pietele reactionand in mica masura sau chiar deloc.

Robert Albertson, strateg financiar sef la Sandler O'Neill & Partners din New York, a apreciat ca este putin probabil ca membrii al-Qaida sa poata cauza pagube serioase site-urilor financiare. "Nu spun ca nu trebuie luate precautii, dar nu inteleg cu anume ar putea crea probleme serioase", a adaugat el.

Brian Jenkins, expert in terorism la institutul RAND Corp., a spus ca asemenea amenintari nu sunt iesite din comun. "Exista o serie constanta de indemnuri jihadiste de a ataca diverse tinte. Organizatiile financiare sunt oricum la un nivel relativ ridicat de alerta, din cauza atacurilor frecvente", a spus el.

O sursa guvernamentala a precizat ca institutiile de resort au fost informate cu privire la amenintare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri