Aurul a atins vineri cel mai inalt nivel al ultimelor trei luni, cand a urcat la 648 dolari/uncie, pe piata din Singapore, cotatie pe care a atins-o si in tranzactiile din piata new-yorkeza, dar dealerii avertizeaza ca un dolar mai slab ar putea sustine scumpirea metalului pretios, a relatat Reuters
"Nu cred ca uncia de aur va depasi din nou in acest an pragul de 730 dolari, dar indraznesc sa spun ca noul an va aduce noi cotatii inalte pentru metalul galben", a declarat, pentru Reuters, un dealer din Singapore. "Daca Federal Reserve reduce acum ratele dobanzilor, vom vedea dolarul cazand", a adaugat dealerul citat.

Aurul a urcat la mijlocul lunii mai pana la 730/dolari, cel mai inalt nivel al ultimilor 26 de ani, deoarece fondurile au facut plasamente masive in marfurile listate din cauza ingrijorarilor referitoare la cresterea costurilor energiei, a tensiunilor din Orientul Apropiat si a incertitudinilor privind evolutia dolarului. Cea mai inalta cotatie a tuturor timpurilor a fost atinsa in ianuarie 1980, cand uncia de aur a atins nivelul de 850 dolari.

Piata din New-York a cotat, joi, aurul la peste 640 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele 16 saptamani, deoarece dolarul a continuat sa scada in raport cu principalele valute, ceea ce a determinat fondurile sa cumpere metale pretioase.

Argintul a inregistrat si el cel mai ridicat pret din sase luni, deoarece cresterea pretului metalelor pretioase a fost antrenata si de majorarea pretului petrolului, la peste 63 de dolari/baril, cel mai ridicat pret din ultimele doua luni.

Cotatia spot a aurului in timpul sedintei de tranzactionare a fost de 647,40/648,40 de dolari uncial, la ora 20:46 GMT, in crestere de la 635,70/636,70 de dolari uncia, pret atins miercuri seara. In timpul sedintei de tranzactionare, aurul a inregistrat si cotatia de 648,40 de dolari, maxim atins de la jumatatea lui august.

Aurul a incercat de mai multe ori sa depaseasca bariera de 640 de dolari, de la inceputul lui septembrie, dar dolarul in scadere a fost impulsul care a relansat piata.

Dolarul mai slab si pterolul mai puternic au fost suficiente, ca piata sa gaseasca o scuza sa strapunga nivelul de 640 de dolari, a spus Peter Hillyard, conducatorul vanzarilor de metale pretioase la ANZ Investment Bank.

Opinia pietei a fost ca orice situare in culoarul dintre 640 si 649 de dolari ar insemna un fel de incercare a marii cu degetul, dar se pare ca acest lucru s-a imtamplat mult mai rapid decat a crezut lumea, a spus Hillyard.

Hillyard a mai spus si ca piata se uita la o cotatie tinta de 660 de dolari inainte de Craciun. Exista pareri conform carora aurul ar putea ajunge la 700 de dolari. De ce? Deoarece ei cred ca dolarul se va prabusi puternic, a apreciat Hillyard.

Uncia de aur cantareste aproximativ 31,103 476 grame, astfel incat, cotatia unui gram de aur este echivalenta cu 28,83 dolari.

Dolarul a scazut la cea mai slaba cotatie din 14 ani, in raport cu lira sterlina, respectiv din ultimele 20 de luni fata de euro, extinzand alunecarea larga, in contextual ingrijorarilor legate de posibila incetinire a economiei americane si de posibilitatea ca Federal Reserve sa reduca ratele dobanzii. Ratele mai mici ale dobanzii faciliteaza costurile de oportunitate pentru investitori pentru pastrarea titlurilor de aur cu randament zero.

Derivativa pe aur pentru februarie a crescut cu 11,10 dolari, la divizia COMEX a Bursei de la New York, ca sa se stabilizeze la 652,90 de dolari uncial, in apropiere de maximul de 654,50 de dolari din timpul zilei.

Pe piata se manifesta iar interesul fondurilor de investitii. Este destul de bine, a apreciat James Quinn, comentator pentru piata marfurilor la AG Edwards.

Quinn a spus ca pe piata metalelor pretioase se manifesta un sentiment de optimism. Din felul in care se prezinta situatia, dolarul nu pare gata sa creasca, acum, a spus Quinn.

Argintul a atins cea mai ridicata cotatie din ultimele sase luni, de 13,96 dolari uncia. Ultima cotatie atinsa in timpul sedintei de tranzactionare a fost de 13,95/13,98 dolari uncia, de la 13,53/13,60 dolari.

Unii traderi au spus ca argintul ar putea tinti spre 14,50 dolari, dar, deoarece piata argintului este mult mai restransa decat cea a aurului, argintul nu poate evita fluctuatiile puternice.

Analistii si comerciantii considera ca este destul de greu de identificat motivul punctual care a determinat recenta crestere a argintului. Pretul metalului a urcat cu aproximativ 30%, de la inceputul lui octombrie, comparativ cu cresterea de doar 14% a aurului.

Cred ca este vorba numai despre cererea investitorilor. S-a cumparat argint si in scop industrial, dar plasamentele investitorilor au fost mult mai puternice, a spus un comerciant, citat de Reuters.

Ratele de leasing pentru imprumutul metalului au ramas constante, ceea ce arata ca nu exista criza in furnizarea pe termen scurt.

Argintul, metal pretios folosit pentru fabricarea de bijuterii, produse electronice si fotografii, a atins un pret maxim de 15,17 dolari, in mai, deoarece fondurile au investit mai mult in marfuri, din cauza grijilor de posibile cresteri ale costurilor energiei, conflictelor din Orientul Mijlociu si a nesigurantei previziunilor pentru dolar.

Platina a inregistrat, spre finalul sedintei de tranzactionare de la New York, pretul de 1175/1180 dolari/ uncia, de la 1150/1160 dolari. Paladiul a crescut la 327/331 dolari/uncia, de la 317/322 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri