India spera se rezolve prin discutii amicale un litigiu cu Uniunea Europeana privind nivelul ridicat al taxelor aplicate produselor de import, a declarat ministrul de comert al Indiei, Kamal Nath, cu ocazia unei intruniri cu omologul sau francez, Christine Lagarde, conform Reuters.

In cursul lunii trecute Uniunea Europeana (UE) a precizat ca va chema India in fata instantelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), disputa fiind concentrata asupra impozitelor si taxelor vamale ridicate aplicate importurilor de vinuri si bauturi spirtoase provenite din UE.

"Ministrul francez a abordat aceasta problema", a declarat ministrul indian cu ocazia conferintei sustinuta impreuna cu omologul sau francez."Sper ca vor rezolva aceasta problema prin dialog si ca nu va fi nevoie sa se ajunga la nivelul urmator al acestei dispute", a continuat acesta.

Procedurile consultative in cadrul OMC pot dura circa 60 de zile si daca dupa acest moment nu se poate ajunge la un acord, partea europeana ar putea duce la aplicarea unor tarife cu caracter de retaliere asupra produselor din India.

Un raport al Comisiei Europene redactat in cursul anului trecut, cerut de producatorii europeni de vinuri, whisky si alte bauturi spirtose, a descoperit "incalcari flagrante a reglementarilor OMC" in anumite state indiene.

Combinatia taxelor vamale si a impozitelor atingea un nivel de taxare de aproximativ 550% aplicate bauturilor spirtoase din import si de 264% aplicat vinurilor de import, reiese din raportul emis de Comisie.

Oficialii indieni au declarat ca aceasta problema este dificil de rezolvat, deoarece oficialitatile statale sunt insarcinate cu hotararea nivelului de taxare aplicat, nu cele federale.

Exporturile UE de bauturi spirtoase in India au atins, in 2005, suma 43 de milioane de euro, o suma mica daca se ia in considerare marimea statului indian, iar exporturile de vin au atins suma de sapte milioane de euro.