Franta va contribui la finantarea productiei modelului Airbus A350

Statul francez, actionar al grupului EADS, ce detine Airbus, va contribui la finantarea productiei modelului A350, a carui lansare industriala a fost decisa la sfarsitul saptamanii trecute, a afirmat luni ministrul francez al economiei, Thierry Breton, pentru cotidianul La Tribune, conform NewsIn.

Intrebat despre o posibila majorare a capitalului francez in cadrul EADS, initiativa ce a generat critici vehemente din partea actionarilor principali ai grupului, DaimlerChrysler si Legardere, ministrul francez a declarat ca "in orice caz statul francez va juca un rol important in cadrul companiei, vom contribui la finantarea proiectului A350".

Actionarii principali ai grupului EADS sunt statul francez (15%), grupul Legardere (7,5%) si grupul german DaimlerChrysler (22,5%).

"Cele patru guverne implicate in acest proiect (Germania, Spania, Marea Britanie si Franta) au declarat ca vor prezenta garantii privind nivelul lor de implicare. Dar pana in acest moment acest lucru nu a avut loc", a precizat Breton.

Consiliul de administratie al EADS a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute lansarea productiei industriale a modelului A350 XWB, un program in valoare de zece miliarde de euro menit a concura cu firma rivala Boeing in sectorul aeronavelor cu 250-350 de locuri.

EADS a precizat ca finantarea se va face "in principal" cu resurse proprii. Conform ministrului francez al economiei "jumatate din fonduri vor proveni de pe urma sumelor economisite rezultate de pe urma programului Power8. Cealalta jumatate va proveni de pe urma contributiilor partilor implicate, in special a actionarilor", a precizat acesta.

Intrebat despre o eventuala operatiune de recapitalizare, Breton a declarat ca "necesitatea finantarii grupului va aparea in perioada 2009-2010. Vom vedea atunci. Poate veti avea parte de surprize", a incheiat acesta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri