Deprecierea brusca a dolarului, reconfirmata luni, indica un echilibru monetar mondial fragil, existand inca riscul unei crize financiare generalizate, daca situatia iese de sub control, au estimat analistii citati de AFP, in conditiile in care raportul euro-dolar a crescut, luni, pana la 1,3367.

Dolarul s-a depreciat fata de majoritatea monedelor din statele dezvoltate (euro, lira sterlina, franc suedez) si in raport cu aurul.

Euro a atins, in Asia, in dimineata zilei de luni, un nou nivel record, cel mai ridicat din martie 2005, de 1,3367 dolari, cu o crestere de 11% de la inceputul acestui an, anunta NewsIn.

Economistul bancii HSBC din Paris, Antoine Brunet, intrevede in aceste scaderi recente o "sinergie negativa" a dolarului, iar acesta este semnul, potrivit analistului, ca "am intrat intr-o zona periculoasa de turbulente in materie de schimbari".

Scaderea recenta a fost partial declansata de declaratiile unui oficial chinez care a sugerat ca banca centrala ar putea sa sustina, pe viitor, dolarul. Bancile centrale sunt jucatori importanti pe piata monetara, in cadrul careia detin rezerve considerabile.

Aceasta tendinta a fost alimentata si de cresterea economica lenta din SUA, care face de dorit o posibila scadere a ratelor dobanzilor, in contrast cu Europa si Japonia, care evolueaza ascendent in privinta cresterii economice. Acest context provoaca deplasari masive de capital, a explicat economistul de la Credit Agricole, Olivier Bizimanain plan secund, persista si sentimentul "ca dezechilibrele actuale nu vor fi vesnice", a adaugat acesta, facand referire la diferentele intre statele in care balanta de cont curent este puternic deficitara (in primul rand SUA) si in care nivelul de trai este finantat de catre statele excedentare (Japonia, China). Economistii avcertizeaza asupra riscului unei crize de incredere fata de dolar, care s-ar manifesta printr-o vanzare masiva de obligatiuni americane.

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a plasat deprecierea dolarului in fruntea listei riscurilor care ar putea ameninta economia mondiala, in cadrul raportului de toamna, publicat martea trecuta.

Acest rezultat, considerat inevitabil pe termen lung, "ar putea deveni dezordonat si ar putea genera accese de volatilitate a cotelor de schimb valutar si o crestere mondiala a ratelor dobanzilor"k, se precizeaza in raportul OECD. "Mai departe, sectorul imobiliar si de constructie ar putea fi afectate in mod grav" si ar putea contamina alte sectoare si apoi alte state", se mai arata in raportul OECD.Pe de alta parte, deprecierea dolarului nu este, in sine, un sinonim al "dezastrului", in cazul in care ramane sub control si nu trebuie privita, in mod apocaliptic, ca fiind echivalentul unui colaps al pietei bursiere sau al pietei americane de obligatiuni", deoarece efectele acestei evolutii vor fi compensate la nivel global, a declarat economistul de la Capital Economics, Julian Jessop.

De exemplu, slabirea dolarului poate contracara puterea euro in cazul in care se traduce printr-o apreciere a devizelor asiatice in raport cu dolarul, in special a yuanului chinezesc, deoarece acest lucru ar imbunatati competitivitatea devizei asiatice in raport cu zona euro, care este, in prezent, cea mai dinamica regiune a planetei.

Deprecierea dolarului nu mai este perceputa ca fiind strict negativa in SUA, unde administratia solicita insistent o apreciere a yuanului in raport cu dolarul. in orice caz, mecanismul de scadere a dolarului pare bine stabilit, iar Antoine Brunet mizeaza pe un nivel foarte ridicat al euro de 1,37 dolari, in timp ce economistul Julian Jessop a estimat chiar un nivel de 1,40 de dolari, potrivit AFP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri