Al treilea grup bancar la nivel mondial, HSBC, a inregistrat in trimestrul trei din 2006 venituri mai mici comparativ cu trimestrele precedente. Aceasta scadere, scrie Bloomberg, este cauza de rezultatele mai slabe inregistrate pe pietele americana si britanica, care aduc aproximativ jumatate din profitul bancii.

Cresterea economica trimestriala din SUA, care a fost cea mai mica din acest an, politica monetara dusa de autoritatile americane, cresterea numarului falimentelor si incetinirea cresterii segmentului de imprumuturi catre populatie au dus la rezultate mai slabe pe continentul american. De asemenea, scaderea cu 3,8% a diviziei care ofera servicii bancare destinate populatiei din UK a micsorat veniturile HSBC in Marea Britanie.

Pusa in fata acestei situatii, banca incearca sa se extinda pe pietele emergente. Oficialii HSBC au precizat ca piete precum Asia (in special China si India), Europa de Est, Turcia, Mexic sau Brazilia vor constituii motorul cresterii veniturilor in viitor, potentialul de crestere a acestor piete fiind in continuare foarte mare.

Cotatiile HSBC erau in scadere pe bursa londoneza cu 2,3%, pana la 1,35 euro. Actiunile grupului bancar sunt in scadere cu 11% comparativ cu o luna in urma, respectiv doua procente pentru acest an, comparativ cu o crestere in acest an pentru indicele bursier londonez de cinci procente.