"Monarhia spaniola este mai putin costisitoare decat Republica franceza", precizeaza pe prima pagina cotidianul spaniol care incearca, intr-un studiu comparativ, sa patrunda "opacitatea bugetelor alocate marilor puteri ale Europei". Cheltuielile oficiale ale "coroanei spaniole", explica El Economista, sunt de 8,28 de milioane de euro, aceasta suma reprezentand cantitatea din bugetul spaniol pentru anul 2007 rezervata "intretinerii familiei si locuintei" regale, informeaza NewsIn.

Aceasta suma este comparata cu cea de 56,30 de milioane de euro alocata anual coroanei britanice si cu cea de 23,4 milioane de euro alocate Principatului Monaco. Suma mentionata de cotidianul spaniol nu include insa cheltuielile legate de intretinerea si restaurarea edificiilor regale, intretinerea yachtului regelui Juan Carlos, a parcului acestuia de automobile si nici cele 5,8 milioane de euro virate de ministerul spaniol al administratiei publice pentru plata a celor 130 de functionari aflati in serviciul acestuia.

Potrivit calculelor El Economista, cheltuielile monarhiei spaniole sunt de fapt de 25 de milioane de euro anual, ceea ce nu este deloc excesiv comparativ cu bugetul oficial de 31 de milioane de euro alocat presedintelui Frantei.

Cotidianul spaniol este insa de acord ca "aceste cifre nu sunt absolut exacte si ca sunt foarte multe componente ce trebuie luate in calcul". Suveranul spaniol si seful de stat francez nu indeplinesc aceleasi atributii: monarhul spaniol este in mare parte limitat la activitati de protocol in timp ce presedintele francez duce o activitate politica interna si externa intensa, exercitata in Spania de seful guvernului.