Noile state membre UE au inaintat diferit catre aderarea la zona euro, deoarece multe dintre acestea s-au confruntat cu nivelul ridicat al inflatiei si cu deficite bugetare mari, iar Malta si Cipru s-au diferentiat cele mai mari progrese, a anuntat Comisia Europeana
Potrivit NewsIn, raportul periodic al Uniunii Europene indica, referitor la gradul de pregatire al noilor state UE pentru aderarea la zona euro, ca deficitele bugetare mari au ridicat mari obstacole pentru Ungaria, Polonia si Republica Ceha. Analistii au estimat ca este improbabil ca oricare dintre aceste state sa adopte euro pana in 2011.

Pe de alta parte, pentru republicile baltice Estonia si Letonia, care sunt state mici, dar cu dezvoltare rapida, cresterea accelerata a preturilor ramane principala provocare. Ungaria, care a lansat un program de austeritate, dupa ce deficitul bugetar a atins cel mai ridicat nivel in raport cu deficitele celorlalte 24 de state UE, este singura tara care a esuat in atingerea tuturor criteriilor.

"Cu toate ca drumul catre euro s-a dovedit mai dificil decat unii ar fi putut estima initial, rasplata va merita efortul", a declarat comisarul european pentru probleme monetare, Joaquin Almunia. Acesta a adaugat ca "adoptarea euro consolideaza stabilitatea macroeconomica care este necesara pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, iar o tara bine pregatita are mai multe sanse sa se dezvolte in cadrul unei uniuni monetare, dupa cum arata si experienta membrilor actuali ai zonei euro".

Banca Centrala Europeana a publicat propriul raport referitor la progresele candidatilor pentru aderarea la zona euro si a emis concluzii similare celor ale executivului UE. Cele doua rapoarte evalueaza evolutia statelor candidate in raport cu criteriile impuse pentru legile bancilor centrale, inflatie, deficite bugetare, stabilitatea cotelor de schimb valutar sau ratele dobanzilor pe termen lung.

Cele doua evaluari s-au aplicat pentru opt dintre cele zece state care au aderat la UE in 2004 si pentru Suedia. Cele doua institutii europene, CE si BCE, nu au evaluat cazul Sloveniei, care si-a asigurat intrarea in spatiul euro la inceputul lui 2007 si Lituaniei, care a fost deja evaluata in cursul acestui an, insa a esuat din cauza inflatiei prea mari. Dintre toate cele zece state centrale si est-europene aderate in 2004, majoritatea foste state comuniste, Estonia este singura a carei legislatie pentru banca centrala este complet compatibila cu legislatia europeana.

Raportul Comisiei nu precizeaza date probabile pentru aderarea acestor state la zona euro. Cu toate acestea, pare sa confirme parerea analistilor si oficialilor din partea executivului UE ca Cipru si, posibil, Malta ar putea sa-si atinga tintele de aderare la zona euro in 2008.

Slovacia ar putea adera la zona euro in 2009, datorita eforturilor de combatere a inflatiei. Raportul Comisiei a anuntat ca Ciprul a indeplinit trei dintre cele cinci conditii si se apropie de indeplinirea celorlalte doua, care vizeaza legislatia bancii centrale si stabilitatea cotelor de schimb valutar.

Insula mediteraneeana va trebui sa solicite o noua evaluare speciala din partea Comisiei si a Bancii Centrale Europene, pentru a incerca sa intre in zona euro in 2008.

Malta nu indeplineste, in prezent, decat unul dintre criteriile pentru adoptarea euro, respectiv pe cel al ratelor dobanzilor pe termen lung, insa pare sa fie pe calea de a le indeplini pe alte trei, legate de banca centrala, deficitul bugetar si cotele de schimb valutar, in cursul anului viitor. Media inflatiei pentru 12 luni, de 3,1% in luna octombrie, care este peste limita admisa, de 2,8% (media intre rata inflatiei in cele mai stabile trei state europene) reprezinta cea mai mare problema.

Slovacia nu indeplineste decat criteriul pentru ratele dobanzilor pe termen lung, insa se apropie de indeplinirea cerintelor legate de banca centrala, stabilitatea cotelor de schimb valutar si, cu putin efort, de indeplinirea criteriului pentru deficitul bugetar. Media inflatiei pentru 12 luni in Slovacia a fost de 4,3% in octombrie, cu mult peste limita de 2,8%, insa, potrivit raportului, s-a estimat ca acest rezultat "sa se modereze in 2007 si 2008".

Rata media anuala a inflatiei in Estonia a fost de 4,3% iar statul a indeplinit patru din cele cinci criterii. Estonia a devenit, saptamana trecuta, ultimul dintre statele care spera de adopte euro si care ar putea sa renunte la tinta de aderare, dupa Ungaria, Lituania si Republica Ceha, deoarece, au declarat reprezentantii estonieni, previziunile de crestere a preturilor fac nerealista adoptarea euro in 2008.

Letonia, a carei renuntare la aderarea la zona euro in 2008 este iminenta, a inregistrat o inflatie de 5,6% in octombrie si o rata medie anuala chiar mai ridicata, de 6,7%. Banca Centrala letona a avertizat ca, din cauza cresterii prea mari a preturilor, statul nu va putea adopta euro nici in 2010. Polonia, cel mai mare stat aderat la UE in 2004, dispune de o inflatie si de rate ale dobanzilor pe termen lung suficient de scazute, insa are un deficit bugetar prea ridicat, zlotul este volatil si legislatia bancii centrale nu este conforma normelor UE. Autoritatile de la Varsovia nu si-au propus nici o tinta pentru aderarea la zona euro.

Raportul Comisiei nu a luat in considerare factorii politici, insa liderii conservatori polonezi, eurosceptici, planuiesc organizarea unui referendum national pentru problema adoptarii euro. Premierul Jaroslaw Kaczynski a declarat ca adoptarea prea rapida a euro ar putea afecta economia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri