Preluarea bursei europene Euronext de catre operatorul american NYSE, tranzactie evaluata la 10,6 miliarde de euro, a primit acordul autoritatilor europene de reglementare, scrie presa internationala. Oficiali din Franta, Marea Britanie, Portugalia, Olanda si Belgia s-au intalnit ieri pentru a evalua fuziunea celor doua burse, dandu-si acordul privind creearea primei burse transatlantice.

Dupa acesta decizie, NYSE mai trebuie sa obtina acordul actionarilor si a ministerelor de finante din statele in care opereaza Euronext, acestia fiind ultimii pasi in concretizarea tranzactiei. Euronext NV este operatorul burselor din Paris, Bruxelles, Amsterdam si Lisabona, in timp ce NYSE Group Inc. este operatorul New York Stock Exchange - cea mai mare platforma bursiera din lume.

Noua societate se va numi Nyse Euronext si va fi o societate holding de drept american, ale carei actiuni vor fi cotate in dolari la bursa din New York si in euro la bursa din Paris. Sediul american al Nyse Euronext va fi la New York, iar sediul international va fi impartit intre Paris si Amsterdam, avand la Londra centrul pentru activitatile pe pietele de produse derivate. Conducerile NYSE si Euronext urmeaza sa ceara acordul actionarilor privind fuziunea celor doua burse in luna decembrie, definitivarea acesteia urmand sa se faca in primavara anului viitor.

Fuziunea dintre NYSE si Euronext va crea o societate cu o capitalizare bursiera de aproximativ 20 miliarde dolari (15 miliarde euro), iar valoarea tuturor societatilor cotate la noua platforma va fi de aproximativ 27.000 miliarde dolari (21.000 miliarde euro).

In ultimele luni, piata bursiera ala nivel mondial a cunoscut o serie de incercari de unificare a pietelor statale. Astfel, pperatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc. si-a majorat la 25,1%, participatia in bursa de valori din Londra (London Stock Exchange-LSE), consolidandu-si astfel pozitia de cel mai mare actionar la bursa londoneza.

Detinerea de peste 25 de procente indica faptul ca operatorul bursier american are acum posibilitatea de a bloca actiunile in LSE, adica beneficiaza de dreptul de veto cand e vorba de anumite rezolutii sau de schimbarea unor articole ale asociatiei de actionari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cu 2.500 de angajati in Romania, Endava s-a listat la New York