Cele mai mari trei sute de averi din Elvetia, care apartin, in mare parte, unor cetateni straini, au sporit, in 2006, ridicandu-se la suma totala de 380 mld. dolari (455 de miliarde de franci elvetieni), favorizand euforia bursiera, potrivit topului anual intocmit de revista Bilan.
Cele mai mari trei sute averi personale sau apartinand unor familii stabilite in Elvetia au fost estimate, cumulat, la 455 de miliarde de franci elvetieni, in crestere cu 14% fata de 2005, potrivit bilunarului economic, potrivit NewsIn.

Suma detinuta de cei mai bogati 300 de elvetieni se apropie de nivelul Produslui Intern Brut de anul trecut, de 380.8 miliarde de dolari. In fruntea clasamentului se afla suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul companiei de mobila Ikea, cu o avere evaluata intre 21 si 22 miliarde de dolari, pe baza capitalizarii bursiere a grupului producator de mobilier. Averea sa a crescut cu cinci miliarde de franci elvetieni in acest an

A doua avere a tarii este "autentic" intregime elvetiana, apartinand familiilor Oeri si Hoffmann, proprietare ale grupului farmaceutic Roche si care au, respectiv, 17 si 18 miliarde de dolari, potrivit aceleiasi publicatii.

Pe locul trei se plaseaza oligarhul rus Victor Vekselberg, patronul grupului producator de aluminiu Sual, care si-a anuntat fuziunea, in octombrie trecut, cu alte doua grupuri, cel rusesc Rusal si cel elvetian Glencore, urmand sa formeze, astfel, numarul unu mondial in acest sector industrial. Noul venit, stabilit la Zurich, are o avere evaluata intre 12 si 13 miliarde de dolari. Vekselberg, considerat, in prezent, detinatorul celei de-a treia cea mai mare avere din Rusia, a avut parte de o mare atentie publica in 2004, cand a cumparat noua oua Faberg, bijuterii ale tarilor, contra unei sume de peste 100 milioane de dolari.

Mogulul rus este urmat, in clasament, de patronul grupului elvetian de biotehnologie Serono si detinatorul Cupei Americii, Ernesto Bertarelli, a carui avere a fost estimata la 10-11 miliarde de dolari. Pe locul cinci s-a plasat familia olandeza Brenninkmeijer, care detine grupul de moda C&A, pe locul al saselea se plaseaza familia de origine greaca Latsis, care detine banca EFG, actionar majoritar al Bancpost.

Locul al saptelea al clasamentului se plaseaza familia Landolt, prin grupul farmaceutic Novartis. Familia princiara de Liechtenstein s-a plasat pe locul al zecelea. Un numar de 118 miliardari in franci suedezi se plaseaza in acest clasament.

Averile celor mai bogati oameni din Elvetia au crescut, in cursul acestui an, datorita vigorii bursei, economiei in general, precum si evolutiei pozitive a pietei imobiliare si a artelor, a explicat revista Bilan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri