Principalele burse ale lumii au atins in anul 2006 niveluri care nu au mai fost inregistrate de la inceputul deceniului, in unele cazuri fiind vorba chiar de recorduri, pe fondul profiturilor substantiale ale companiilor si a majorarii ritmului de fuziuni si achizitii.
Cu mai putin de trei saptamani inainte de sfarsitul anului, indicele global SP Global 1200, calculat de agentia de rating financiar Standard and Poor's, a inregistrat o crestere de 17% incepand cu data de 1 ianuarie, ceea ce reprezinta cel mai mare nivel inregistrat din anul 2000, cand a avut loc cresterea subtantiala generata de vanzarea domeniilor de internet.

Pentru aceeasi perioada, indicele american Dow Jones a crescut cu aproximativ 14%, inregistrand la data de 20 noiembrie un nou record la inchiderea sedintei bursiere, de 12 316 puncte, in timp ce piata bursiera Nasdaq a inregistrat o crestere de 9,43%, indicele acesteia apropiindu-se in acest an de 2500 de puncte, pentru prima data din 2001, potrivit NewsIn.

Analistii financiari sunt de parere ca dupa acest nivel extrem de ridicat de crestere atins de indicele Dow Jones, acesta ar putea depasi in 2007 chiar si plafonul de 14 000 de puncte, acest lucru fiind valabil in cazul in care economia americana nu va fi afectata de eventuale probleme economice.

Piata din Torono a crescut cu 13,15%, cea din Mexico City de 40,21% si cea din San Paolo cu 23,81%. In ceea ce priveste pietele bursiere europene, cea din Frankfurt a crescut cu 15,78%, cea din Paris cu 11,83%, cea din Madrid cu 28,08% si cea din Moscova cu 58,85%. in cazul Asiei, bursa de la Tokyo a crescut cu doar 1,19%, afectata de nivelul ridicat al yenului, insa cea din Hong Kong a crescut cu 25,72%, cea din Shanghai cu 86,18% si cea din Bombay cu 47,63%.

"Pietele bursiere au beneficiat de pe urma rezultatelor foarte bune inregistrate pe plan global de companii, de momentul de inactivitate al politicii monetare americane si de un context financiar extrem de favorabil", a declarat o analista a companiei franceze de brokeraj Crdit Mutuel-CIC, Valrie Plagnol. "Numarul mare de fuziuni si achizitii a sustinut aceasta tendinta de crestere", a adaugat aceasta.

Nivelul achizitiilor a reprezentat un record: la jumatatea lunii noimbrie, se apropia de 3 368 de miliarde de dolari, depasind astfel recordul precedent stabilit in anul 2000, de 3 332 miliarde de dolari., conform institutului de specialitate Dealogic.

"Au existat insa si pierzatori", a subliniat Plagnol, care ofera exemplul Orientului Apropiat , care dupa o perioada de crestere substantiala in ultimii ani a stagnat sau a inregistrat scaderi: bursa din Dubai a scazut cu 65,11%, cea din Qatar cu 47,25% iar cea din Kuweit cu 15,98%.

Perspectivele pentru anul 2007 raman in mare favorabile, chiar daca unii specialisti sunt ingrijorati de scaderea ritmului de crestere ale unor anumite piete, cauza fiind reducerea ritmului de crestere economica a Statelor Unite ale Americii si precum si temerile legate de o eventuala depreciere a monedei euro si o crestere a ratei dobanzilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri