Pretul petrolului s-a stabilizat la o cotatie peste 62 de dolari/baril, deoarece prognozele meteorologice de incalzirea vremii au echilibrat ingrijorarile privind reducerea suplimentara a productiei de petrol, la intalnirea OPEC de saptamana viitoare.
Pe piata americana, pretul petrolului a scazut cu un cent, la 62,43 dolari/baril, de la 63,25 dolari/barilul. Reducerea de pret se adauga pierderii de 99 de centi survenite luni. Petrolul tranzactionat la Londra a pierdut 13 centi, pentru a se fixa la pretul de 63,32 de dolari/baril.

OPEC a semnalat ca va reduce productia de petrol, la intalnirea de saptamana viitoare, dar consider ca piata de fapt s-a resemnat, a spus analistul de resurse de la ANZ, Andrew Harrington si a adaugat ca nivelul inventarelor este inca foarte ridicat, informeaza NewsIn. Majoritatea ministrilor OPEC au spus ca ei considera ca este nevoie de inca o reducere a productiei de petrol, lucru pe care il vor discuta in cadrul intalnirii de la Abuja, de la 14 decembrie si ca, indiferent de preturi, rezervele de petrol de pe piata sunt inca prea mari.

OPEC, care controleaza peste o treime din exporturile de petrol ale lumii, a convenit deja, intr-o reuniune de urgenta, in octombrie, reducerea productiei zilnice de petrol, cu 1,2 milioane de barili, cu incepere de la 1 noiembrie, pentru stavilirea alunecarii puternice a petrolului de la recordul de asta-vara, de peste 78 de dolari/baril. Unii ministri OPEC au spus ca deprecierea dolarului, care a pierdut, in 2006, 7%, ar putea eroda puterea de cumparare a producatorilor de petrol, furnizand alt argument pentru posibile curbe ale ofertei.

Stocurile mari si asteptarile de schimbare a valului scurt de frig din SUA, deci de modificare a cererii de incalzire, au influentat preturile. Valul de frig din SUA este aproape pe sfarsite, iar prognozele meteo indica revenirea la normal, a spus Frederic Lassere, de la SGCIB Commodities. Serviciul National de Meteorologie al SUA prognozeaza temperaturi mai mari decat in mod normal pana la sfarsitul saptamanii pentru cea mai mare piata energetica din lume. Prognozele arata ca vremea calduroasa se va mentine doua saptamani.

In termeni absoluti, rezervele de petrol ale SUA sunt cele mai mari, pentru aceasta perioada a anului, din 1991. Analistii, chestionati de Reuters, se asteapta ca raportul guvernamental de miercuri al autoritatilor americane sa indice diminuarea rezervelor de petrol distilat cu 500.000 de barili, acestea incluzand si combustibilul termic, si cresterea moderata a inventarelor de petrol. Un dolar slab a permis cresterea cumparaturilor marfurilor listate, deoarece activele denominate ale dolarului sunt relativ ieftine.

Sase puteri mondiale urmau sa se intalneasca marti, la Paris, sa discute prelungirea sanctiunilor ONU asupra programului nuclear iranian, in contextul in care SUA preseaza Rusia si China sa cada repede de acord asupra planului de sanctiuni impus Teheranului. Un oficial guvernamental american a spus ca nu se asteapta ca intalnirea sa conduca la vreun rezultat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri