Alstom: Un euro tare loveste furnizorii din zona euro

Intarirea euro determina grupul tehnologic frantuzesc Alstom sa caute furnizori in afara zonei euro, a declarat presedintele si directorul executiv al companiei, Patrick Kron, citat de Reuters. Acesta a adaugat ca schimbarile majore ce au vizat cotatia valutara a monedei unice europene au ingreunat activitatea exportatorilor precum Alstom, companie care construieste statii de electricitate si trenuri.

"Noi cumparam 50-60% din ceea ce vindem apoi. Un euro puternic ne determina sa achizitionam mai mult in zona dolarului. Evolutia euro este, categoric, o veste proasta pentru furnizorii nostri din zona euro", a declarat Kron, preluat de NewsIn.

Presedintele Alstom a declarat ca grupul este complet protejat impotriva cresterilor recente ale euro, pana la valoarea cea mai ridicata din ultimele 20 de luni in raport cu dolarul, dar ca o moneda unica prea puternica este daunatoare pentru activitatile exportatorilor pe termen lung.

"Evolutia euro nu are impact pe termen scurt deoarece toate contractele noastre sunt puternic protejate si acopera toate riscurile in ceea ce priveste moneda sau materiile prime", a declarat Kron. Acesta a adaugat, insa, ca "pe termen mediu, noi exportam in Europa o treime din ce producem. Prin urmare, cred ca un euro prea puternic nu este favorabil"

Kron nu a definit care ar fi nivelul "rezonabil" al cotatiei de schimb valutar a euro, la care s-a referit, dar s-a plans din cauza fluctuatiilor mari ale monedei. "Euro fluctueaza semnificativ si este foarte dificil, pentru marile afaceri, cum este a noastra, sa se acomodeze", a mai afirmat Kron.

"Daca mi-ati spune ca euro va atinge cotatia de 1,50 de dolari sau la 0,90 de dolari, pentru urmatorii zece ani, atunci ne-am acomoda cu acest nivel. Ceea ce este neplacut e acest gen de mari fluctuatii care provoaca dezechilibre ale situatiei competitivitatii, de la o zi la alta"

Euro s-a intarit cu peste 18%, in raport cu dolarul, de la inceputul acestui an pana in prezent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri