Ratele dobanzilor din zona euro sunt inca permisive si exista lichiditati ample, a declarat, vineri, membrul consiliului de guvernare al Bancii Centrale Europene, Erkki Liikanen, referindu-se la declaratia privind politicile monetare ale BCE de joi, transmite Reuters.

BCE a ridicat joi ratele dobanzilor pana la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, de 3,5% iar presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca va monitoriza foarte atent economia, afirmatie care a determinat aparitia, pe diferite piete, a unor estimari de noi cresteri ale ratelor dobanzilor, la inceputul lui 2007.

Intrebat ce a vrut sa spuna Trichet, Liikanen a declarat, in cadrul unui seminar desfasurat in Varsovia, ca "Trichet a fost exhaustiv, ieri, in prezentarea facuta pe aceasta problema". "Riscurile care vizeaza stabilitatea preturilor exista. Prin orice metoda de masurare, lichiditatea este ampla si ratele dobanzilor sunt inca permisive", a adaugat Liikanen, potrivit NewsIn.

Acesta a mai afirmat ca pretul petrolului este scazut, insa exista riscuri ca acesta sa creasca pe viitor. "Exista riscuri si atunci cand cresterea economica este puternica...evolutia salarizarii are relevanta si este important ca partenerii nostri sociali sa-si asume responsabilitatea", a mai spus membrul consiliului BCE. Pe langa aceste riscuri superficiale, cresterea economica lenta din Statele Unite, majorarea taxelor in zona euro si intarirea recenta a monedei unice europene au pus sub semnul intrebarii cat va mai continua BCE sa creaca ratele dobanzilor, pentru a mentine rata anuala a inflatiei sub 2%.

Liikanen a refuzat sa comenteze declaratiile de joi ale candidatei socialiste la presedintia Frantei, Segolene Royal, care a afirmat ca BCE ar trebui sa acorde mai multa atentie cresterii economice si sa dea socoteala mai des reprezentantilor politici. Erkki Liikanen a motivat ca acest punct de vedere este o problema interna a Frantei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri