Liderii arabi din zona Golfului urmeaza sa indice, duminica, la finalul unui summit de doua zile, daca planurile pentru crearea unei uniuni monetare, pana in 2010, sunt fezabile si sa arate ingrijorari cu privire la accentuarea influentei iraniene in regiune, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Regele Abdulah al Arabiei Saudite a spus, sambata, in fata liderilor Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) ca trebuie sa depaseasca diferentele intre state, pentru a concretiza integrarea economica, in stilul Uniunii Europene, in regiunea celor mai mari exportatori de petrol din lume.

Putin inaintea discursului tinut de suveranul arab in deschiderea summitului, un oficial din Golf a spus ca Oman a informat grupul celor sase natiuni ca nu se va putea alatura uniunii monetare in 2010.

Regele Abdulah a avertizat si ca Orientul Mijlociu a devenit un "butoi cu pulbere" gata sa explodeze, din cauza conflictelor din Iraq, Liban si Palestina. "Fiecare tara are rezervele ei, dar uniti vom reprezenta o forta care nu poate fi ignorata", a mai spus regele Abdulah.

Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) reuneste Arabia Saudita, Qatar, Bahrain, Oman, Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Cunoscut pentru conservatorism la nivel de politica si de economie, CCG pastreaza aliante stranse cu Statele Unite si impartaseste ingrijorarile americane despre Iran.

Cei sase au stabilit deja cinci criterii pentru uniunea economica, inclusiv un plafon pentru deficite bugetare sub 3% din produsul intern brut (PIB), datoria publica sub 60% din PIB si inflatia la plafonul mediu al CCG plus 2%.

Banca Centrala a Omanului a exprimat ezitari, luna trecuta, referitor la posibilitatea tarii de a respecta orarul pentru implementarea monedei unice si a spus ca si ceilalti ii impartasesc ingrijorarile.

Oficialul din Golf, care a vrut sa isi pastreze anonimatul, a spus pentru Reuters: "Oman simte ca nu va fi gata pana in 2010. Decat sa intarzie procesul, Oman vrea ca restul tarilor sa mearga inainte si Oman poate adera la o data ulterioara".

Guvernatorul Bancii centrale a Bahrain, Rasheed al-Maraj a spus ieri pentru Reuters, ca planul monetar se desfasoara conform programului. "Cred ca ne miscam in conformitate cu planul. Acum nu e nimic oficial din zvonurile legate de intarziere", a spus al-Maraj.

In cadrul summitului se discuta si despre violentele sectare din Iraq, despre programul nuclear al Iranului si accentuarea tensiunilor in Liban. Regele Abdulah a spus sambata ca "nori negri" ameninta viata civililor din Liban, unde partidele de opozitie conduse de grupul siit Hezbolah vor sa rastoarne cabinetul sustinut de Occident si de Arabia Saudita.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume si gazda a celor mai sfinte locuri ale Islamului, vrea sa controleze ceea ce considera ca fiind influenta nefasta a puterii siite prin sustinerea grupului libanez Hezbolah, partidelor siite din Iraq si alianta Teheranului cu Damascul.

Majoritatea locuitorilor din tarile membre CCG sunt suniti, iar siitii sunt minoritati, desi acestia sunt majoritari in regatul insular al Bahrainului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri