Peste 3 milioane de tineri din Uniunea Europeana si-au intrerupt studiile universitare, in 2016, potrivit Eurostat. In acelasi an, circa 30 de milioane de tineri din UE au absolvit studiile de licenta.

Principalul motiv pentru care tinerii au renuntat la scoala este dorinta de a munci. Circa 25% dintre ei au declarat ca au abandonat studiile universitare pentru ca li s-a parut mai important sa aiba un job care le ofera independenta si stabilitate. 22% dintre tineri au declarat ca au abandonat studiile pentru ca nu erau interesante si nu aveau nimic in comun cu nevoile si pasiunile lor.

Alte motive pentru care tinerii au renuntat la scoala: gradul ridicat de dificultate al studiilor (18%), motive familiale (10%), costurile ridicate ale studiilor (7%), probleme de sanatate (5%).

Sursa grafic: europa.eu

Citeste si:
Romania, Ungaria si Slovacia, cea mai ridicata inflatie din UE
Romania, Ungaria si Slovacia,...

Femeile, mai mult decat barbatii, au marturisit ca au abandonat studiile din motive ce tin de familie (16% vs 6%) si de sanatate (6% vs 4%). Pe de alta parte, barbatii, mai mult decat femeile, au renuntat la scoala din dorinta de a munci (28% vs 21%) sau din cauza cursurilor prea grele (20% vs 16%).

Romania, locul trei in UE la abandonul scolar

Tarile din UE cu cel mai ridicat procentaj al abandonului scolar in 2016 au fost Malta (19,6%), Spania (19%) si Romania (18,5%), la polul opus situandu-se Croatia (2,8%), Lituania (4,8%) si Slovenia (4,9%), potrivit datelor publicate de Eurostat.

In 2016, comparativ cu 2006, abandonul scolar a scazut in toate statele membre pentru care exista date disponibile, cu exceptia Cehiei, Romaniei si Slovaciei, unde a crescut. In cazul Romaniei, abandonul scolar a urcat de la 17,9%, in 2006, la 18,5%, in 2016.

Tinta tarilor din UE este reducerea ratei abandonului scolar sub pragul de 10% pana in anul 2020. Un numar de 15 state membre indeplinesc deja obiectivul national pe care si l-au propus pentru anul 2020 la acest indicator: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Austria, Slovenia si Finlanda.

Citeste si:
Mai putin de jumatate dintre romanii de 55-64 de ani lucrau in 2018
Eurostat: Sub 50% dintre...

Sursa foto: Pressmaster, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Saracia alunga copiii din scoli: Abandonul scolar, o problema majora