Fitch Rating a confirmat ratingul suveran al SUA la "AAA" (cel mai ridicat calificativ), perspectiva atribuita fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Agerpres.

Ratingul suveran al SUA este sprijinit de punctele sale forte structurale, inclusiv marimea economiei, nivelul ridicat al venitului pe cap de locuitor si mediul dinamic de afaceri, in timp ce majorarea deficitelor si a datoriei ar putea la un moment dat sa testeze aceste puncte forte, in absenta reformelor, se arata in raportul Fitch.

Agentia se asteapta ca deficitul general guvernamental sa ajunga la 5% din PIB la sfarsitul acestui an si la 6% din PIB in 2019, in timp ce datoria ar urma sa creasca de la aproximativ 100% din PIB in 2017 la 129% din PIB pana in 2027.

Acest nivel ridicat al deficitului pune finantele publice intr-o pozitie mai slaba in eventualitatea unei scaderi a activitatii economice, avertizeaza Fitch. La fel ca si alte tari dezvoltate, SUA se confrunta cu presiuni pe termen lung asupra cheltuielilor publice, in special in urma majorarii cheltuielilor cu pensiile si ingrijirea sanatatii, pe fondul imbatranirii populatiei.

Perspectivele economice pe termen scurt s-au imbunatatit, Fitch estimand un avans al PIB-ului de 2,7% in 2018 si de 2,5% in 2019, datorita relaxarii fiscale, a cresterii salariilor si a majorarii investitiilor.

Citeste si:
Trump ameninta Franta cu noi taxe vamale de 100%
Trump ameninta Franta cu noi...

Economia americana a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o crestere peste estimarile analistilor, apropiindu-se de tinta de 3% propusa de presedintele Donald Trump, gratie celui mai puternic avans al cheltuielilor de consum din ultimii trei ani.

Potrivit celei de-a treia estimari publicate luna trecuta de Departamentul Comertului, in perioada octombrie - decembrie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a consemnat o crestere de 2,9% in ritm anual, fata de un avans de 2,5% conform asteptarilor anterioare estimarilor preliminare. Datele revizuite sunt peste estimarile analistilor, care mizau pe o crestere de 2,6%.

Revizuirea cifrelor privind evolutia PIB in ultimul trimestru al anului trecut nu schimba datele privind ritmul de crestere inregistrat de economia americana pe ansamblul anului 2017, cand prima economie a lumii a inregistrat un salt de 2,3%, mai mare decat avansul de 1,5% din 2016, dar sub cresterea de 2,9% din 2015.

Citeste si:
SUA: 40% din achizitiile de Black Friday s-au facut de pe mobil
SUA: Aproape 40% din...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si