Fitch Rating a confirmat ratingul suveran al SUA la "AAA" (cel mai ridicat calificativ), perspectiva atribuita fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Agerpres.

Ratingul suveran al SUA este sprijinit de punctele sale forte structurale, inclusiv marimea economiei, nivelul ridicat al venitului pe cap de locuitor si mediul dinamic de afaceri, in timp ce majorarea deficitelor si a datoriei ar putea la un moment dat sa testeze aceste puncte forte, in absenta reformelor, se arata in raportul Fitch.

Agentia se asteapta ca deficitul general guvernamental sa ajunga la 5% din PIB la sfarsitul acestui an si la 6% din PIB in 2019, in timp ce datoria ar urma sa creasca de la aproximativ 100% din PIB in 2017 la 129% din PIB pana in 2027.

Acest nivel ridicat al deficitului pune finantele publice intr-o pozitie mai slaba in eventualitatea unei scaderi a activitatii economice, avertizeaza Fitch. La fel ca si alte tari dezvoltate, SUA se confrunta cu presiuni pe termen lung asupra cheltuielilor publice, in special in urma majorarii cheltuielilor cu pensiile si ingrijirea sanatatii, pe fondul imbatranirii populatiei.

Perspectivele economice pe termen scurt s-au imbunatatit, Fitch estimand un avans al PIB-ului de 2,7% in 2018 si de 2,5% in 2019, datorita relaxarii fiscale, a cresterii salariilor si a majorarii investitiilor.

Economia americana a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o crestere peste estimarile analistilor, apropiindu-se de tinta de 3% propusa de presedintele Donald Trump, gratie celui mai puternic avans al cheltuielilor de consum din ultimii trei ani.

Potrivit celei de-a treia estimari publicate luna trecuta de Departamentul Comertului, in perioada octombrie - decembrie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a consemnat o crestere de 2,9% in ritm anual, fata de un avans de 2,5% conform asteptarilor anterioare estimarilor preliminare. Datele revizuite sunt peste estimarile analistilor, care mizau pe o crestere de 2,6%.

Revizuirea cifrelor privind evolutia PIB in ultimul trimestru al anului trecut nu schimba datele privind ritmul de crestere inregistrat de economia americana pe ansamblul anului 2017, cand prima economie a lumii a inregistrat un salt de 2,3%, mai mare decat avansul de 1,5% din 2016, dar sub cresterea de 2,9% din 2015.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri