Alianta partidelor de guvernamant din Ungaria, formata din Fidesz si Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP), a castigat alegerile parlamentare cu aproape 50% din voturi, care le asigura o majoritate de doua treimi pentru urmatorul mandat, deoarece numai cateva partide vor reusi sa intruneasca pragul electoral pentru a intra in Parlamentul de la Budapesta.

"Am castigat, Ungaria a castigat o mare victorie", a declarat Viktor Orban. "Am lasat in urma o mare batalie, am obtinut o victorie cruciala, avem sansa de a apara Ungaria", a mai spus acesta.

Partidele de opozitie s-au rdeclarat dezamagite de rezultatul votului, mai ales ca in zona rurala a Ungariei, Fidesz a luat aproape toate voturile, Opozitia ne-existand practic deloc. Gábor Vona, liderul partidului Jobbik (extrema dreapta), ocupantul locului secund in alegeri a anuntat ca va demisiona luni. Gergely Karácsony, liderul socialist, si-a exprimat satisfactia cu privire la prezenta masiva la vot, dar a declarat ca partidul sau trebuie sa invete cateva lectii in urma acestor alegeri.

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de altii un erou, a schimbat profund Ungaria si a polarizat tara in jurul persoanei sale, potrivit AFP

Ungurii "vor in continuare sa fie stapanii propriului destin", iar "un erou ungur este cel care triumfa in destinul sau", a proclamat Orban in cursul ceremoniilor de marcare a revoltei fata de regimul Habsburgilor, in 1848.

Viktor Orban, in varsta de 55 de ani, acapareaza scena politica a Ungariei, de pe care se pare ca nu poate sa fie detronat de niciunul dintre adversari, indiferent ca acestia provin din interiorul partidului sau ori din randul opozitiei.

Dupa numararea a 93% din voturi, pe locul al doilea s-a plasat partidul nationalist Jobbik, cu mai putin de 20% din voturi, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, aflat la cel mai slab rezultat din istorie, avand putin peste 10% din voturi.

Singurele partide care mai au o sansa de a intra in Parlament sunt "Politica Poate Fi si Altfel", cu 6,47% dintre voturi, si Coalitia Democratica (DK), daca nu scade sub pragul minim de 5%, rezultatele partiale aratand ca se poate baza pe 5,32% dintre sufragii.

Viktor Orban si-a proclamat deja victoria si le-a multumit liderilor din Polonia care l-au sustinut, iar primele felicitari pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, presedinta Frontului National din Franta, de extrema dreapta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri