Pentru Europa si Japonia, Fondul estimeaza un avans de sub un procent. Dolarul castiga teren, pana la 1,28 unitati per euro
Pretul mare al petrolului reprezinta o amenintare la adresa cresterii economice globale, avertizeaza din nou Fondul Monetar International (FMI), citat de BBC. In raportul sau bianual privind perspectivele
economice, FMI precizeaza ca se asteapta la o "crestere solida" in 2005, dar mai mica decat in 2004.

Cu toate acestea, Fondul subliniaza ca volatilitatea continua a preturilor petrolului ar putea afecta cresterea economica. Institutia internationala mai sustine ca avansul economic nu va fi uniform, Statele Unite si China urmand sa consemneze performante mai bune decat Europa si Japonia.

Cu ocazia lansarii raportului Perspectivele economiei globale", economistul-sef al FMI a declarat ca cererea sustinuta de petrol din China si India a luat prin surprindere intreaga comunitate internationala.
Luna trecuta, pretul titeiului crescuse peste 55 de dolari pe baril, determinand OPEC (cartelul tarilor exportatoare de petrol) sa majoreze productia cu 500.000 de barili pe zi.

Cu toate acestea, in conditiile unei oferte destul de scazute care sa satisfaca cererea mondiala de titei, numerosi experti sunt de parere ca productia va trebui majorata din nou.

In mod clar, cresterea rapida a economiilor emergente, precum China si India, a jucat un rol important", a afirmat Raghuram Rajan, economist-sef al FMI. Aceste tari vor avea nevoie de tot mai mult petrol, iar noi va trebui sa gasim, intr-un fel sau altul, resurse", a continuat Rajan.

Pentru anul acesta, expertii se asteapta ca economia mondiala sa se redreseze dupa performantele slabe din a doua jumatate a anului trecut - cauzate de o cadere a activitatii comerciale si industriale, a mai anuntat FMI. Totusi, cresterea economica ar putea fi mai mica decat in 2004, Produsul Intern Brut (PIB) fiind estimat la 4,3 la suta, comparativ cu 5,2 procente, anul trecut. Productia si-ar putea mentine acelasi nivel si in 2006.

Desi economiile Statelor Unite si Chinei continua sa se bucure de un avans solid, performantele economice ale Europei si Japoniei au fost slabe, mai precizeaza FMI in raportul sau. Pentru Germania si Japonia, Fondul estimeaza o rata de crestere de sub un procent, pentru ca incepand din 2006, cele doua tari sa consemneze o redresare graduala. In ansamblu, insa, economia europeana va ramane in urma celei americane, pentru al 13-lea an din ultimii 14.

Dolarul se redreseaza fata de euro si yen

Dupa lansarea raportului FMI, dolarul s-a apreciat, la Londra, pentru prima data in ultimele sase zile in raport cu yenul japonez, in conditiile in care Fondul a anuntat ca economia americana va avansa mai rapid decat zona euro si Japonia, informeaza Bloomberg. Potrivit estimarilor FMI, Produsul Intern Brut al Statelor Unite va creste, anul acesta, cu 3,6 la suta, de peste patru ori mai mult decat cel al Japoniei si Germaniei (cea mai mare economie a Europei). In aceste conditii, dolarul a recuperat teren dupa ce, in ultima perioada, se tranzactiona la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, atat fata de yen, cat si fata de euro.

Perspectivele pozitive legate de economia americana vor duce la aprecierea dolarului", a declarat Shimpei Uike, analist in cadrul societatii Asahi Life Asset Management, din Tokyo. Perspectivele de crestere a economiei americane sunt cu mult mai promitatoare decat cele ale Japoniei sau ale Europei", a mai spus Uike.

In raport cu yenul japonez, moneda americana s-a apreciat, pe piata londoneza, pana la valoarea de 107,77 unitati la dolar. In sedinta de tranzactionare precedenta, dolarul scazuse pana la 107,14 yeni pe unitate - cel mai scazut nivel consemnat de la 1 aprilie si pana in prezent. Fata de euro, moneda americana s-a apreciat, ieri, de la 1,2914 la 1,2871 dolari per euro. Potrivit lui Uike, in urmatoarea saptamana, dolarul ar putea creste pana la 109 yeni, respectiv 1,28 dolari per euro.

Euro a scazut cu un procent fata de valoarea de 1,3017 dolari pe unitate, consemnata la 12 aprilie - cea mai mare valoare din ultimele doua saptamani - si din cauza temerilor potrivit carora francezii vor vota impotriva noii Constitutii a Uniunii Europene.
Uniunea Europeana reprezinta coloana vertebrala a monedei unice si orice conflict din cadrul grupului ar putea afecta credibilitatea euro", a comentat economistul Shimpei Uike.

Pretul petrolului scade sub 51 de dolari pe baril

Petrolul se tranzactiona, ieri, aproape de cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani, dupa ce Departamentul pentru energie al Statelor Unite a anuntat ca rezervele tarii au crescut pana la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, atenuand temerile legate de o insuficienta a ofertei de titei, transmite Bloomberg. Rezervele SUA au crescut pentru a noua saptamana consecutiv, pana la peste 320 de milioane de barili, cel mai ridicat nivel din iunie 2002 si pana in prezent. In acest context, petrolul brut pentru livrare in mai se tranzactiona, ieri, la valoarea de 50,45 dolari pe baril, in crestere cu 23 de centi. Cu toate acestea, pretul este cu 37 la suta mai mare decat in urma cu un an. Unii specialisti sunt de parere ca preturile ar putea scadea sub 50 de dolari pe baril, in cazul in care rezervele vor continua sa creasca.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri