Grupul petrolier rus, Lukoil va semna un contract ce ii va oferi un rol in productia de petrol a campului Azadegan, cel mai mare camp petrolier din Iran, a declarat luni la Teheran seful Agentiei ruse a Energiei Atomice, Sergei Kiriyenko.
Insa oficialul rus nu a precizat cand va fi semnat acest contract si nici care va fi dimensiunea participatiunii grupului petrolier rus din campul Azadegan, zacamant ce trebuia a fi exploatat de o firma japoneza, pe baza unui acord care nu s-a materializat, informeaza NewsIn."Lukoil a desfasurat o serie de activitati de exploatare al campului Azadegan si conform unui contract ce va fi semnat in viitor, Iranul ca permite partenerului rus sa participe direct in procesul de explotare petroliera a campului Azadegan", a declarat Kiriyenko cu ocazia unei conferinte de presa tinuta impreunpa cu ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki.

Oficialii iranieni declarasera ca firma Naftiran IntertradeCompany (NICO), detinuta de stat, planuieste sa aleaga un partener strain pentru exploatarea acestui camp, posibil din China sau Europa, pentru a inlocui astfel grupul japonez INPEX, partenerul initial ales in 2004 de statul iranian pentru dezvoltarea acestui camp petrolier. Oficialul rus se afla in Iran pentru discutii cu responsabilii iranieni, aceste discutii incluzand reactorul nuclear de la Bushehr, construit de grupul rus Atomstroyexport in sud-vestul iranului. insa un alt oficial rus a declarat ca acest reactor nuclear nu reprezinta subiectul principal al acestei reuniuni la nivel inalt.

Compania petroliera semipublica japoneza Inpex semnase, in februarie 2004, in ciuda protestelor autoritatilor de la Washington, un contract de doua miliarde de dolari, pentru dezvoltarea unor uriase campuri petroliere in regiunea Azadegan, din sud-vestul Iranului. Acesta era cel mai mare contract din domeniul petrolier incheiat vreodata de Japonia.

Cu toate acestea, neintelegerile din motive financiare si lentoarea operatiunilor de curatare a acestei regiuni de minele ramase in urma conflictului indelungat intre Iran si Iraq (1980-1988) au amanat semnarea definitiva a intelegerii. in luna septembrie insa grupul nipon Inpex a decis sa-si reduca cota de participatie in proiectul Azadegan de la 75% la 10% dupa esecul negocierilor laborioase purtate cu Teheranul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri