UE a directionat mai bine ajutoarele de stat in 2005

Cheltuielile Uniunii Europene pentru ajutoare de stat au ramas stabile in 2005, in pofida angajamentelor repetate de reducere a lor, dar directionarea mai buna a lor a ajutat la minimizarea efectelor negative asupra competitiei, arata un raport UE, potrivit NewsIn. Comisia Europeana a spus ca cele 25 de state membre au cheltuit 64 de miliarde de euro (84 de miliarde de dolari), in 2005, cu un miliarde de euro mai putin decat in 2004, pentru ajutarea companiilor in dificultate, sustinerea industriilor si a initiativelor.

Comisia are ultimul cuvant referitor la acordarea ajutoarelor de stat. Platile de tipul acesta se fac doar in conformitate cu criterii stricte, deoarece, in general, ajutoarele financiare de stat deregleaza competitia, prin sustinerea preferentiala a uneia sau a mai multor firme. Comisia, insa, incurajeaza cheltuielile facute in regiune nedezvoltate, dar utile, pentru scopuri cum este ajutarea firmelor pentru inovare sau initiative pentru protectia mediului inconjurator.

"Exista spatiu pentru salutarea faptului ca mai multe ajutoare sunt investite in programe cum ar fi protectia mediului sau sustinerea cercetarii si dezvoltarii, mai degraba decat sunt finantari acordate companiilor", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei, Jonathan Todd. Tarile care au cheltuit cel mai mult sunt vechile state membre ale UE. Germania este in fruntea listei, cu 20 de miliarde euro investite in ajutoare de stat, urmata de Franta, cu zece miliarde euro, Italia, cu sase miliarde euro, Marea Britanie, cu cinci miliarde euro si Spania, cu patru miliarde euro. Peste jumatate dintre statele membre UE au acordat mai mult de 90% din ajutoarele lor unor destinatii ca protectia mediului si inovarea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
SUA se retrag oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Setari Cookie-uri