Banca Nationala a Greciei, cea mai mare banca comerciala din tara, care tinteste preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), a primit aprobarea pentru cumpararea bancii sarbe Vojvodjanska Banka de la autoritatile de reglementare a pietelor de capital din cel doua tari.

Banca Nationala a Greciei (NBG) a cumparat 99,4% din actiunile bancii sarbesti, dupa ce, in iunie 2006, a facut o oferta pentru preluarea bancii, iar in septembrie a platit suma de 385 de milioane de euro. Banca Nationala a Greciei planuieste sa devina lider de piata in domeniul bancar, in zona sud-estului Europei.

Banca Nationala a Greciei (BNG) si Republica Serbia au incheiat, la 12 septembrie 2006, la Belgrad, un acord definitiv pentru cumpararea bancii Vojvodjanska Banka de catre, se anunta intr-un comunicat remis la data respectiva.

Renuntarea la Vojvodjanska era cea mai mare si cea mai semnificativa vanzare a unei banci sarbesti controlate de stat din Serbia si urma dupa o licitatie de noua luni, in care 11 banci europene manifestasera interes pentru achizitia bancii sarbesti.

Potrivit intelegerii initiale, Banca Nationala a Greciei urma sa plateasca Republicii Sarbe 360 de milioane de euro, in numerar la in incheierea acordului. BNG urma sa depuna si 25 de milioane de euro, intr-un cont de escrow, pana in decembrie 2007, sa investeasca inca 40 de milioane de euro, in urmatorii trei ani in banca sarbeasca si sa furnizeze un impurmut pe sapte ani, in valoare de 25 de milioane de euro Fondului de Dezvoltare al Republicii Serbia, la ratele de piata.

Banca Nationala a Greciei, care are deja deschise 35 de unitati in Serbia si o cota de piata de 5,5%, in tara, va fi acum printre primele institutii bancare din Serbia, au declarat reprezentantii Bancii Nationale a Greciei, in raportul adresat Bursei de la Atena.

Vojvodjanska este a sasea cea mai mare banca din Serbia in termeni de active totale si are a doua cea mai mare retea de distrbutie din tara. Dupa incheierea tranzactiei, BNG va primi o baza de clienti de peste 11 milioane, arondati la 1317 filiale, dintre care peste jumatate sunt in sud-estul Europei si un portofoliu de imprumuturi de peste 40 de miliarde de euro.

Vojvodanska avea active in valoare de 498 de milioane de euro si un capital de 91,4 milioane de euro, la sfarsitul lui martie 2006.

Firma internationala de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer a fost consilierul NBG pentru aceasta tranzactie, la fel ca si pentru alte cateva achizitii din regiune, inclusiv banca bulgareasca Union Bank, Banca Romaneasca si Finansbank din Turcia, se spunea in comunicatul de la 13 septembrie 2006.

Partenerul corporativ David Crook, care a condus echipa Freshfields impreuna cu asociatul Sebastian Lawson, a comentat pozitiv situatia bancilor sarbesti.

"Bancile din Serbia au o istorie financiara si legala complexa, inclusiv experienat crizei sistemului bancar din 1990, din aceasta tara", a spus Crook.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri