Potrivit unor surse de la Bruxelles care au confirmat pentru G4Media, Romania risca suspendarea tuturor platilor facute de UE in proiectele europene din cauza unor modificari aduse la legea Curtii de Conturi.

Potrivit surselor citate, expertii europeni sunt ingrijorati de modificarile facute de Parlament la legea Curtii de Conturi, modificari care nu mai garanteaza independenta acesti institutii care verifica inclusiv modul in care sunt cheltuite fondurile europene de catre administratiile locale.

”Modificarile au trecut de Camera Deputatilor, iar daca vor trece si de Senat, se vor suspenda automat platile pentru toate programele pana cand ne vom asigura ca avem un audit independent. Acest lucru se va intampla automat, daca din legea de functionare a Curtii de Conturi dispar garantiile de independenta”, au explicat pentru G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de platile pentru proiectele aflate acum in derulare, ceea ce ar insemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finantare europeana.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor platilor, indiferent de axa de finantare (infrastructura, agricultura etc), sunt fara precedent.

Citeste si:
UE se opune reprimirii Rusiei la discutiile intre liderii G7
Uniunea Europeana se opune...

Controlul PSD

PSD controleaza deja in mare masura conducerea institutiei. Presedintele Curtii este Mihai Busuioc, fost secretar general in guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curtii mai fac parte Bogdan Stan (fostul sef al ANAF) si Florin Tunaru (fost vicepresedinte ANAF), amandoi colaboratori ai presedintelui PSD.

Modificarile radicale au fost aduse de PSD la un proiect de lege depus in noiembrie 2017 de mai multi parlamentari PNL si PSD. Modificarile care distrug practic independenta Curtii de Conturi au fost introduse luni prin amendamente in Comisia de buget din Camera si multe dintre ele au fost votate deja in plenul Camerei Deputatilor miercuri, 25 aprilie. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa treaca si de Senat.

Cum vrea majoritatea PSD-ALDE sa modifice legea Curtii de Conturi

USR a avertizat, miercuri, ca majoritatea PSD-ALDE a decis sa modifice legea de functionare a Curtii de Conturi ca sa transfere toate atributiile importante de la plen catre presedinte. ”Miza este blocarea verificarilor Curtii de Conturi si folosire politica a inspectorilor”, a explicat USR intr-un comunicat.

Citeste si:
Romania, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii in iunie
Romania a inregistrat cea mai...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii