Ratele mai joase ale dobanzilor ar putea reprezenta, de asemenea, o provocare pentru pietele financiare globale, iar lipsa, pana in prezent, a unei crize nu inseamna ca oamenii se pot complacea, au scris reprezentantii BCE, in cadrul Raportului pentru Stabilitatea Financiara pentru luna decembrie.

"Scenariul de baza pentru stabilitatea financiara a zonei euro ramane, in general, favorabil", a declarat vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, la prezentarea raportului, care este similar precedentului, din luna iunie, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Economia globala a ramas solida, a devenit mai echilibrata iar trecerea treptata catre o politica monetara mai restrictiva se desfasoara fara probleme", a continuat Papademos, care a adaugat ca se asteapta ca aceasta stabilitate sa se mentina.

Raportul a facut un rezumat al factorilor de risc similar celui descris de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, in cadrul conferintei de saptamana trecuta. BCE a impartit riscurile pentru stabilitatea financiara intr-o serie de categorii: cele provocate de dezechilibrele comertului global si investitiilor, dinspre piata de capital, din imprumuturile pentrru afaceri si gospodarii si riscuri provocate chiar de institutiile bancare si de asigurari.

Citeste si:

Dezechilibrele financiare globale, precum deficitul de cont curent al SUA, sunt profunde si este probabil sa continue sa se adanceasca, insa intr-un ritm mai lent decat inainte. "Acumularea prelungita a deficitului de cont curent american a reprezentat o sursa de ingrijorare printre responsabilii politicilor economice", se precizeaza in cadrul raportului BCE.

In cazul in care problemele geopolitice ale statelor exportatoare de petrol sunt responsabile pentru o mare parte a acestui deficit american si daca alti investitori au considerat ca e prea riscant sa-si pastreze o asa mare parte a capitalului lor in Statele Unite, atunci aceste aspecte ar putea determina o scadere generalizata a preturilor activelor, mai estimeaza raportul, apreciind, in acelasi timp, ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt, totusi, scazute. "In plus, autoritatile monetare ale statelor care si-au mentinut legaturile stranse cu dolarul s-ar putea confrunta cu riscul unor pierderi de valoare a rezervelor lor pe termen mediu", a mai estimat BCE.

Intrebat de riscurile impuse de intarirea euro si comertul efectuat de speculatori care fac imprumuturi in monede slabe, precum yenul japonez si investesc in monede puternice, Papademos a facut referire la o declaratie din luna septembrie a Grupului Celor sapte state puternic industrializate. "Ne aflam intr-o perioada de volatilitate pe pietele de schimb valutar", a declarat Papademos, care a adaugat ca nu vrea sa mearga mai departe de declaratia G7, in cadrul careia fluctuatiile puternice ale monedelor au fost caracterizate drept indezirabile.