Liderii de la Seul si Phenian au cazut de acord sa colaboreze pentru a realiza denuclearizarea "completa" a Peninsulei Coreea, potrivit unei declaratii comune emise in urma summit-ului inter-coreean, scrie Ziare.com.

"Coreea de Sud si de Nord si-au afirmat obiectivul comun de a realiza o Peninsula Coreea fara arme nucelare prin denuclearizare completa", se precizeaza in declaratia comuna semnata de liderii celor doua Corei si citata de agentia Yonhap.

Cei doi lideri au fost de acord ca actiunile recente ale Phenianului privind renuntarea la testele atomice sunt "foarte semnificative" si "importante" pentru eforturile de denuclearizare.

Tratat de pace pana la finalul anului

In plus, Seulul si Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discutii cu SUA si China cu scopul negocierii unui tratat de pace care sa puna capat in mod formal razboiului din Coreea, ce s-a incheiat printr-un armistitiu, potrivit aceleiasi declaratii comune.

Tratatul, semnat pana la finalul anului

Liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, s-a intalnit, vineri, cu presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, in zona demilitarizata ce desparte cele doua Corei, in cadrul unui summit istoric menit sa aduca pacea in Peninsula Coreea.

Concret, Kim Jong-un a devenit primul lider al Coreei de Nord care a traversat linia de demarcatie dintre cele doua Corei dupa razboiul incheiat in urma cu 65 de ani.

Dupa ce Moon Jae-in si Kim Jong-un si-au strans mainile si dupa ce au traversat simbolic linia de demarcatie dintre cele doua state, liderul regimului de la Phenian a fost invitat in "Casa Pacii", locul unde se vor desfasura intalnirile dintre reprezentantii celor doua state.

"O noua istorie incepe acum si intram intr-o era a pacii", a scris Kim Jong-un in cartea de onoare a oaspetilor.

Summit-ul intercoreean este cel de-al treilea din istorie si primul din ultimii zece ani. Recentele summit-uri dintre liderii celor doua Corei s-au desfasurat la Phenian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri