Dolarul a atins cel mai scazut nivel inregistrat luni, in raport cu euro, dupa o precedenta intarire, dupa ce fostul sef al Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, Alan Greenspan, a estimat ca urmeaza "cativa ani de slabiciune a dolarului", transmite Reuters preluat de NewsIn.

Euro a atins cel mai ridicat nivel al cotatiei de luni, de 1,3249 dolari, de la o cotatie de 1,3222 fata de dolar, inaintea declaratiei lui Greenspan si se apreciase, la precedenta cotatie a zilei, cu 0,3%, pana la 1,3235, potrivit datelor oferite de Reuters.

Fostul presedinte al Federal Reserve, care a vorbit, prin videoconferinta, de la o intalnire de afaceri din Tel Aviv, a declarat ca ar fi "imprudent sa mentinem totul intr-o singura moneda".

Deficitul comercial al SUA s-a redus cu 8,4% in octombrie

Dolarul s-a aflat sub presiune in timpul ultimelor saptamani, deoarece rezultatele economice americane au sugerat ca economia americana si-ar putea incetini ritmul, pentru ca Federal Reserve sa scada ratele dobanzii la inceputul lui 2007 si, partial, din cauza orientarii, de catre banca centrala si catre alte monede.

Citeste si:

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii (SUA) s-a redus, in octombrie, cel mai mult in aproape cinci ani, pe baza scaderii preturilor petrolului a doua luna consecutiv si a atingerii unui nou record al exporturilor, arata Departamentul Comertului din SUA, citat de Reuters
Balanta comerciala s-a ingustat surprinzator in octombrie, cu 8,4%, la valoarea de 58,9 miliarde de dolari, de la estimarea revizuita de 64,3 miliarde de dolari din septembrie. Analistii intervievati inainte de prezentarea rezultatelor raportului se asteptau la o reducere mai modesta, la aproximativ 63 de miliarde de dolari.

Declinul lunar al deficitului balantei comerciale a fost cel mai mare inregistrat din decembrie 2001, cand deficitul s-a contractat cu 1,2%. Deficitul comercial al lunii octombrie s-a situat la cel mai mic nivel, din august 2005, cand a totalizat sub 60 de miliarde de dolari.

Deficitul comercial mai mic decat indicau asteptarile a antrenat usor dolarul pe piata americana. Dolarul se depreciase anterior pe baza ingrijorarilor legate de deficitul comercial si de cel bugetar al SUA si a previziunilor limitate pentru noi majorari ale ratei dobanzii de politica monetara in 2007.

"Rezultatele sunt mai bune decat ne-am asteptat pentru dolar. Vedem, in sfarsit, efecte pozitive asupra deficitului si vedem un castig pe baza componentei petroliere", a spus potrivit NewsIn, Boris Schlossberg, strateg pentru monede la Forex Capital Markets.