Opozitia mai multor state membre ale UE a impiedicat adoptarea unui acord european ce ar fi permis taxarea marilor societati din sectorul digital, propunere initiata de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, esecul demersului provocand o reactie energica din partea ministrului francez de finante Bruno Le Maire, transmit agentiile AFP si EFE.

Ministrii europeni de finante, reuniti la Sofia, au dezbatut pentru prima data acest proiect, prezentat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii martie si care prevede instituirea rapida a unei taxe in UE pe cifra de afaceri a gigantilor internetului, precum Facebook si Amazon, conform Agerpres.ro.

Insa unele tari, printre ele Malta, Irlanda si Luxemburg, acestea din urma fiind de altfel si cele acuzate ca profita de pe urma conditiilor fiscale avantajoase pe care le ofera unor asemenea societati, si-au manifestat rezervele fata de initiativa Frantei. La fel au procedat Suedia, Danemarca, Finlanda, Lituania, precum si Marea Britanie, care inainte se declarase favorabila proiectului.

'Trebuie sa discutam cu americanii, pentru ca daca UE actioneaza singura aceasta taxa va fi foarte ineficienta si daunatoare pentru economia europeana', a indicat ministrul luxemburghez de finante, Pierre Gramegna. El a vorbit si despre riscul inrautatirii relatiilor cu SUA, deja tensionate pe plan comercial dupa ce presedintele Donald Trump a amenintat ca de la 1 mai va aplica si blocului comunitar taxele instituite pe importurile de otel si aluminiu.

'Nu este o taxa impotriva GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), nu este o taxa impotriva SUA (...) Ea este in interesul tuturor europenilor', i-a raspuns comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici.

Conform unei surse europene, ministrul francez de finante Bruno Le Maire a fost ultimul ministru care a luat cuvantul la aceasta reuniune, el exprimandu-se vehement impotriva reticentelor manifestate de unele tari fata de aceasta taxa pe care presedintele Macron a inclus-o printre prioritatile sale.

'Este Europa in stare sa se arate puternica ? (...) Cand am fost cu presedintele Macron in SUA am aflat un lucru: americanii nu vor respecta decat demonstratiile de forta', a spus ministrul francez, conform relatarii respectivei surse neprecizate. 'Daca veti merge pana la alegerile europene de anul viitor cu mesajul: am vorbit mult, am dezbatut mult, dar nu am luat nicio decizie, va urez succes !', a incheiat el, potrivit aceleiasi surse.

Germania a sustinut initial demersul Frantei, dar ministrul german de finante, Olaf Scholz, nu a intervenit in timpul reuniunii de la Sofia. Vorbind la o conferinta de presa dupa reuniune, el a spus ca este favorabil unei taxari corecte a societatilor din sectorul digital.

Potrivit surselor agentiei EFE, propunerea Frantei a fost sprijinita la aceasta reuniune de Spania, Portugalia, Polonia, Slovacia, Bulgaria si Italia. In afara celor opt deja enuntate care s-au exprimat impotriva, celelalte state membre ale UE au avut o pozitie ambigua, conform acelorasi surse.

Tot agentia EFE mentioneaza ca in luna septembrie, dupa ce Franta a impulsionat initiativa taxarii companiilor din sectorul internetului, propunerea ei a fost sprijinita de Spania, Germania, Italia, Austria, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Romania si Slovenia.

Propunerea formulata de Comisia Europeana are in vedere, pentru inceput, taxarea cu 3% a veniturilor obtinute de companiile din sectorul digital a caror cifra de afaceri pe an la nivel mondial este mai mare de 750 de milioane de euro si ale caror venituri obtinute in UE sunt de peste 50 de milioane de euro. Ulterior, in urma unei revizuiri ample a normelor privind impozitarea societatilor comerciale, Comisia Europeana ar urma sa vina cu o alta propunere cu aplicare pe termen lung pentru ca statele membre UE sa poata taxa pe teritoriile lor aceste companii, chiar daca ele nu sunt prezente fizic acolo.

Sursa foto: By symbiot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri