La Conferinta Europeana de la Berlin din 2004, Uniunea Europeana si-a propus un scop ambitios: ca pana in 2020, cel putin 20% din totalul energiei consumate sa fie energie regenerabila. In 2012, energia alternativa a reprezentat 14% din totalul de energie produsa in Europa, iar in 2016 procentul a urcat la 17, cu estimari ce arata ca tinta de 20% va fi atinsa in urmatorii doi ani. In plus, un studiu al Universitatii Stanford anticipeaza ca lumea va functiona integral pe energie verde in urmatorii 20-40 de ani.

Prin Acordul de la Paris, aproape 50 de state din intreaga lume au convenit ca reducerea emisiilor de carbon trebuie sa fie o prioritate pentru conservarea mediului si reducerea efectelor negative pe care incalzirea globala le are asupra planetei. Unele dintre aceste state au reusit sa devina lideri mondiali in dezvoltarea si utilizarea surselor de energie alternativa si se pot lauda cu faptul ca energia verde a devenit o sursa principala pentru alimentarea marilor orase. Iata care sunt tarile care conduc in topul celor mai ecologice din lume:

Islanda

Islanda genereaza cea mai multa energie regenerabila din lume. Aproape 100% din energia folosita in Islanda provine din surse „verzi” precum izvoarele geotermale sau din hidroenergie. Centrala geotermala Blue Lagoon a devenit si un important centru turistic. Aici ajung anual aproape 300.000 de turisti, cat toata populatia tarii, iar in 2012, National Geographic a inclus Blue Lagoon pe lista celor 25 de minuni ale lumii.

Suedia

Preocuparea Suediei pentru protejarea mediului inconjurator a inceput cu cateva decenii in urma, iar in 2015 guvernul a demarat un plan ambitios: eliminarea totala a combustibililor fosili in anii urmatori. Suedia a investit masiv in centrale pentru exploatarea energiei solare, a energiei eoliene, in resurse pentru stocarea energiei verzi, precum si in sprijinirea populatiei pentru achizitionarea de masini electrice.

Costa Rica

O tara cu doar 4,9 milioane de locuitori si un relief unic in lume, care numara 67 de vulcani, Costa Rica se afla anual in topul tarilor care folosesc energia regenerabila. Nevoile sale sunt acoperite in mare parte din energia hidroelectrica, geotermala, solara si eoliana. Costa Rica vrea sa isi reduca la zero emisiile de carbon pana in 2021, iar in ultimii doi ani a reusit performanta de a-si acoperi in totalitate nevoile de energie din surse verzi pentru o perioada de timp de peste doua luni.

Nicaragua

Si in Nicaragua energia regenerabila joaca un rol extrem de important. Exploatarea energiei geotermale este favorizata aici de numarul mare de vulcani, in timp ce investitiile in energia eoliana, solara si geotermala le-ar putea asigura 90% din consumul de energie pana in 2020.

Marea Britanie

Pozitionarea geografica si clima Marii Britanii creaza conditiile optime pentru exploatarea energiei eoliene. Folosind o combinatie de turbine eoliene si mori de vant, Marea Britanie genereaza astazi mai multa energie verde decat energie din combustibili fosili. In unele zile, Scotia produce suficienta energie eoliana pentru a acoperi in proportie de 100% nevoile gospodariilor locuitorilor.

Maroc

Marocul este o tara insorita, cu pana la 350 de zile cu soare anual, asa ca investitiile in solutii de exploatare a energiei solare au dat roade din plin. Recent, in Maroc a fost deschisa cea mai mare centrala de energie solara din lume, iar facilitatile pentru producerea si stocarea energiei eoliene si hidroenergiei vor alimenta peste 1 milion de gospodarii marocane in 2018.

Danemarca

Danemarca are ca scop reducerea la zero a emisiilor de carbon pana in 2050, iar pentru a-l atinge a investit masiv in energia eoliana. In 2014, Danemarca a atins un record mondial: peste 40% din energia sa a provenit din sursele eoliene, iar cifrele recente arata ca, pana in 2020, Danemarca va produce 50% din energie doar din surse regenerabile.

Uruguay

Uruguay este un exemplu de succes despre cum colaborarea sectorului privat cu cel public poate aduce beneficii pentru ambele parti, atunci cand vine vorba despre energia verde. Investitiile in energia eoliana si cea solara nu au ridicat costurile de consum pentru populatie, iar in mai putin de 10 ani tara a ajuns sa produca 95% din energia sa exclusiv din surse regenerabile.

Sursa foto: Palmi Gudmundsson/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri