"Propunerea guvernului este ca in primii doi ani dupa integrare sa deschidem piata muncii pentru 130-140 de categorii profesionale", a declarat premierul ungar, preluat de NewsIn. Gyurcsany a mai adaugat ca lista acestor categorii va fi stabilita intr-o hotarare de guvern, dar domeniile de activitate respective trebuie verificate din jumatate in jumatate de an.

Premierul ungar a felicitat cele doua tari pentru progresele facute pentru a adera la Uniunea Europeana si a subliniat ca si Ungaria a avut o contributie importanta la succesul lor.

Gyurcsany a subliniat ca la intocmirea strategiei pietei fortei de munca trebuie luate in faptul ca Uniunea Europeana formeaza un intreg, ca o Ungarie deschisa este capabila sa isi apere cetatenii si sa le reprezinte interesele si ca in mai multe sectoare nu exista forta de munca specializata. in discursul sau, premierul ungar a mentionat pactul Orban-Nastase care se refera la piata muncii si o hotarare de guvern din 2002 in acelasi sens.

Citeste si:

Premierul ungar a convocat ieri o reuniune cu opozitia, patronatul si sindicatele, pentru a discuta despre deschiderea pietei muncii cetatenilor Romaniei si Bulgariei. Principalul partid de opozitie, Fidesz, si aliatii lor crestin-democrati nu au participat la reuniune deoarece il considera pe premierul Gyurcsany persona non-grata.

La reuniune, care a fost publica, au participat presedintele Partidului Socialist Hiller Istvan, deputatul Peter Karsai, dar si reprezentanti ai altor partide din opozite. Pe langa acestia au luat parte si reprezentanti ai angajatorilor, ministrul economiei Janos Koka, ministrul muncii Peter Kiss, precum si secretarul de stat din ministerul muncii Gabor Csizmar si secretarul ministerului de externe Gabor Ivan.