P and O Holdings, filiala a DP World, "a ajuns la un acord la Dubai, duminica, pentru cedarea integrala a P and O Ports North America (POPNA) unei filiale ce apartine suta % AIG Global Investment Group (AIGGIG)", a anuntat DP World intr-un comunicat.

Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita, informeaza NewsIn. POPNA detine in special concesiunile terminalelor maritime de la New York/New Jersey, Philadelphia, Baltimore, Miami, Tampa si New Orleans, ca si operatiuni portuare in alte 16 localitati americane si un terminal pentru traficul de pasageri la New York, precizeaza comunicatul citat de NewsIn.

DP World, care este controlat de guvernul emiratului Dubai, a cumparat in 2006 operatorul portuar si transportatorul britanic P and O pentru circa 6,9 miliarde de dolari. Grupul a decis sa renunte insa la activitatile sale din sase porturi americane, in fata opozitiei Congresului, ingrijorat de eventualele consecinte asupra protectiei impotriva terorismului. Tranzactia va deveni efectiva in cursul primului trimestru al anului viitor, a precizat DP World, care devenise al treilea operator mondial de containere dupa ce a achizitionat P and O.

In schimb, Dubai Ports World este interesat sa preia o participare in Germania in cadrul companiei HHLA, care gestioneaza portul Hamburg, afirma cotidianul german Die Welt in editia de miercuri, citand un purtator de cuvant din emirat.

Valoarea totala a HHLA se situeaza intre 1,5 si doua miliarde de euro, potrivit ziarului. Compania este detinuta de orasul-stat Hamburg, aflat in cautarea unui investitor care sa preia o participare minoritara de 49,9 la suta.

Autoritatile de la Hamburg nu au dorit sa comenteze informatiile publicate de ziarul german citat. Potrivit acestuia, autoritatile au primit 30 de oferte pentru pachetul minoritar al operatorului. Discutii mai aprofundate vor avea loc incepand din ianuarie, cu maximum 15 potentiali investitori.

Unul dintre candidatii cei mai seriosi pare sa fie compania publica a cailor ferate Deutsche Bahn, care a promis ca isi va muta sediul activitatilor logistice la Hamburg, in cazul in care va fi aleasa. Mutarea sediului social al intregului grup, aflat in prezent la Berlin, a fost discutata si anul trecut, dar proiectul a provocat polemici si a fost abandonat.