Grupul rusesc de monopol al gazelor, Gazprom, planuieste sa cumpere aproximativ 50% din proiectul petrolier si de gaze naturale Sakhalin-2, al consortiului condus de Shell, a declarat, marti, presedintele Gazprom, Dimitri Medvedev, citat de Reuters.

"Chetsiunea marimii pachetului achizitionat este importanta, insa nu cea principala", a declarat Medvedev, care a adaugat ca "ar putea fi vorba de achizitionarea a 50% sau ceva mai putin de atat, insa problema importanta este cum sa estimam costurile si sa organizam afacerea".

Shell, care este operatorul Sakhalin-2, cel mai mare proiect mondial pentru gazul natural lichefiat, detine, in prezent, un pachet de 55%, insa compania este dispusa sa-si reduca participatiunea la o minoritate de blocaj de 25%, potrivit acelorasi surse, informeaza NewsIn.

Partenerii japonezi ai Shell, Mitsui si Mitsubishi, care detine, respectiv, 25 si 20% in cadrul Sakhalin-2, si-ar putea reduce, de asemenea, pachetele de actiuni, cu cate 10% fiecare, pentru a-i permite Gazprom preluarea unei majoritati in cadrul proiectului.

Medvedev, care este, de asemenea, prim vicepremier, a declarat ca negocierile progreseaza intr-o directie pozitiva. "Discutiile se desfasoara cu rapiditate si putem spera sa incheiem curand o intelegere", a mai declarat Medvedev, care a completat ca "cele doua parti sunt aproape de a ajunge la o intelegere in legatura cu felul in care Gazpron se poate implica in proiect".

Medvedev a confirmat ca Gazprom ia in considerare sa plateasca atat cu bani gheata, cat si in capital, pentru o parte a Sakhalin-2. "Avem in vedere toate optiunile, de la banii lichizi la schimb de actiuni. Modul de abordare de baza al Gazprom, pentru proiectele de gaz lichefiat, este schimbul de capital cu partenerii", a mai afirmat Medvedev.