"Banca Central Europeana isi vede de treaba ei, care, in conformitate cu Tratatul UE, este, bineinteles, sa pastreze scazuta inflatia, iar multumita BCE avem acum un euro puternic si rate ale dobanzii de politica monetara la un nivel, istoric vorbind, foarte mic", a spus Barroso potrivit NewsIn.

"Economia europeana ar avea mai multe dificultati daca ratele dobanzii nu s-ar situa la nivelul la care se afla, adica jos, iar acest lucru a fost posibil numai prin hotararea BCE", a spus, la o conferinta de presa, oficialul european.

Cativa politicieni francezi de marca, aflati acum in mijlocul campaniei electorale, au cerut mai mult control politic asupra BCE, criticand, implicit, politica monetara a bancii centrale privind ratele dobanzii, deoarece urcand valoarea monedei europene, dauneaza exporturilor si, prin urmare, cresterii economice franceze. "Comisia Europeana respecta deplin independenta Bancii Central Europene," a spus Barroso.

O sursa guvernamentala germana a spus, marti, reporterilor berlinezi ca independenta BCE este "sacrosancta" si ca nu exista sustinere fundamentala in Europa pentru impunerea controlului politic asupra institutiei financiare.