Comisia Europeana a criticat ieri decizia Rusiei de a negocia separat, cu fiecare stat membru, acorduri privind importul de carne, subliniind ca statele membre nu pot oferi nicio garantie ca aceste acorduri sunt "in conformitate deplina cu dreptul comunitar", informeaza AFP.

Comisarul european pentru protectia consumatorului, Markos Kyprianou, s-a declarat "surprins si dezamagit" de anuntul unui inalt responsabil rus referitor la intentia de a incheia acorduri bilaterale cu statele UE pentru importul de carne, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului.

"Asemenea declaratii indica lipsa unei vointe politice de a gasi o solutie", a spus, potrivit NewsIn, Philip Tod, declaratie facuta chiar in ziua in care o delegatie rusa se afla la Bruxelles pentru negocieri pe tema importurilor ruse de carne din UE.

Riscul negocierilor bilaterale cu o tara terta este ca aceasta din urma poate impune conditii suplimentare, a explicat Tod. "Le reamintim statelor membre ca nu sunt in masura sa ofere garantia ca actioneaza in concordanta deplina cu dreptul comunitar, in domenii care sunt de competenta comunitara", a mai spus purtatorul de cuvant.

Seful serviciilor veterinare ruse, Serghei Dankvert, afirmase luni ca Rusia a luat decizia de a negocia acorduri separate, intrucat UE "nu poate garanta securitatea carnii importate in Rusia" dupa aderarea Bulgariei si Romaniei. Aceste acorduri ar permite pregatirea unui acord general cu UE, care "nu a prezentat pentru moment garantiile necesare", a adaugat Dankvert.

Rusia a amenintat, la inceputul lunii noiembrie, ca va impune un embargo asupra carnii europene din cauza ingrijorarii legate de siguranta sanitara a importurilor din Romania si Bulgaria, tari care s-au confruntat cu focare de pesta porcina.

De atunci, expertii Comisiei au avut mai multe reuniuni cu omologii lor rusi si le-au explicat masurile luate pentru blocarea exporturilor romanesti si bulgare care prezinta riscuri, dar nu au reusit sa risipeasca indoielile Moscovei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri