Rusia impune taxe vamale pentru petrolul exportat catre Belarus

Guvernul rus a anuntat ca va impune taxe vamale pentru exporturile de petrol catre statul vecin Belarus, incepand din data de 1 iuanuarie 2007, cu toate ca Rusia si Belarus nu au bariere vamale, dand astfel o lovitura dura regimului lui Alexander Lukasenco, scrie AFP citat de NewsIn. Aceasta masura urmeaza unei decizii luate in data de 8 decembrie si vizeaza "apararea intereselor economice rusesti", potrivit unui comunicat al guvernului rus.

Taxa vamala va fi de 180,7 dolari pe tona de petrol, a precizat agentia Interfax, la acelasi nivel cu taxele impuse altor state.Economia belarusa, care a inregistrat o crestere economica solida, in ciuda izolarii de catre regimul acestui stat, s-a bazat, pana in prezent, pe privilegiile acordate de Moscova, mai ales pe lipsa taxelor vamale.

Acestor avantaje li se adauga un petrol mult mai ieftin pentru Belarus decat cel vandut de catre grupurile petroliere rusesti altor state. Petrolul rus era apoi redirectionat de Minsk catre Europa, fie in forma bruta, fie dupa rafinarea intr-una dintre cele doua mari rafinarii moderne din Belarus, ceea ce ii permitea regimului din Belarus sa obtina importante venituri suplimentare.

Belarus primeste, de asemenea, gaz rusesc la cost redus (50 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 230 de dolari, cat este pretul pietei), un alt aspect pe care Moscova doreste sa-l schimbe, pe termen lung.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spațiile de cazare de la ferma agricolă din Austria au fost închise
Setari Cookie-uri