Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a decis, marti, pastrarea dobanzii cheie de politica monetara la 5,25%, pentru a patra sedinta consecutiv, a sugerat pietei ca economia americana incetineste si a mentionat ingrijorari legate de inflatie, potrivit comunicatului Fed.
Boardul de decizie a politicii monetare a Federal Reserve, Federal Open Market Committee, a anuntat pastrarea tintei pentru rata fondurilor federale la 5,25%, dobanda la care bancile isi imprumuta bani overnight (pentru 24 de ore), potrivit comunicatului Federal Reserve, dupa cum informeaza NewsIn.

"Cresterea economica a incetinit in 2006, reflectand, partial, o calmare substantiala a pietei imobiliare. Desi rezultate prezentate recent au fost contradictorii, economia americana pare sa se dezvolte intr-un ritm moderat si echilibrat in trimestrele urmatoare", spune Federal Reserves.

"Interpretarea inflatiei calculate fara a lua in considerare preturile volatile (core inflation) indica urcari si nivelul ridicat de folosire a resurselor are potentialul de sustinere a presiunilor inflationiste. Totusi, presiunile inflationiste par sa tempereze, reflectand impulsuri reduse ale preturilor energiei, pastrand asteptari inflationiste, iar efectele combinate ale actiunilor politicii monetare si alti factori restrang cererea agregata", spune Federal Reserve.

Comitetul considera, totusi, ca se mentin anumite riscuri inflationiste. "Masura si momentul in care va fi nevoie sa se actioneze asupra acestor riscuri printr-o fermitate suplimentara, depind de evolutia previziunilor sugerate de informatii viitoare privind atat inflatia, cat si cresterea economica", a spus Federal Reserve.

Decizia nu a fost unanima. Presedintele Bancii Rezervelor Federale din Richmond, Jeffrey M. Lacker, a votat, cum a mai facut-o la ultimele trei intalniri ale boardului, impotriva, explicand ca ar fi preferat majorarea ratelor dobanzii cheie cu 25 de puncte de baza, arata comunicatul Federal Reserve. Lacker considera ca inflatia poate fi tinuta in frau prin costuri mai mari ale imprumuturilor. Federal Reserve a incheiat o perioada de doi ani de cresteri succesive ale ratelor dobanzii de politica monetara, in iunie, dupa ce le-a majorat de 17 ori, de la valoarea cea mai scazuta din punct de vedere istoric, de 1%.

Dolarul aluneca

Dolarul a scazut usor, marti, dupa ce Federal Reserve a anuntat ca a mentinut, conform asteptarilor, rate dobanzii cheie de politica monetara, la un nivel 5,25%, influentat de un ton mai conciliant al comunicatului Fed, care observa riscurile calmarii pietei imobiliare, informeaza NewsIn citand Reuters.

Boardul Federal Reserves a decis pastrarea ratelor dobanzii cheie, la care se deruleaza imprumuturile ovenight ale bancilor, la 5,25%, la a cincea sedinta consecutiva. Comunicatul Federal Reserve a alimentat substantial vanzarea de dolari, pe fondul vestii ca piata imobiliara s-a calmat, au spus traderii.

Moneda europeana a urcat la cotatia de 1,3293 dolari/euro, dupa anuntui Federal Reserve, pentru a scadea apoi la cotatia de 1,3279 dolari/euro, care inseamna o crestere de 0,3%, pentru sedinta de tranzactionare de marti. Dolarul a cazut cu 0,2% si fata de yen, la valoarea de 116,78 yeni/dolar. Moneda europeana a atins un nivel record fata de yen, la valoarea de 155,30 yeni/euro, dupa hotararea sistemului de banci centrale americane, conform platformei de tranzactionare EBS. Ultima cotatie inregistrata a fost de 155,09 yeni/euro, in crestere cu 0,2%, comparativ cu ultimele rezultate de luni seara.

Mai devreme, dolarul urcase usor, dupa prezentarea rezultatelor pentru balanta comerciala americana pentru octombrie, care au indicat scaderea acesteia la cel mai jos nivel atins din august 2005. Dolarul a scazut cu 0,3% fata de francul elvetian, la valoarea de 1,1996 franci elvetieni/dolar, in timp ce lira sterlina a urcat in raport cu moneda verde la valoarea de 1,9707 dolari/lira sterlina.

La fel ca in cazul altor hotarari ale Federal Reserve, efectul prelungit de azi al pietei FX (Forex) se asteapta sa influenteze sesiunile de tranzactionare din Asia si din Europa, unde traderii vor lua in calcul un ricoseu negativ asupra dolarului, a spus analistul principal de la firma new-yorkeza CMC Markets US, Ashraf Laidi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri