Justitia europeana confirma amenzile aplicate cartelului bancar austriac

Un tribunal european a mentinut neschimbat nivelul amenzilor impuse de Comisia Europeana majoritatii bancilor din Austria, acuzate de a face parte din cartelul "Lombard Club", acuzat de stabilirea nivelului dobanzilor imprumuturilor si depozitelor din Austria, conform NewsIn.

Comisia Europeana a amendat in 2002 aceste banci, printre care se numara Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank si Bank Austria, o divizie a UniCredito, cu suma totala de 124,3 milioane de euro (165 de milioane de dolari) intr-un caz care a dus la dezvaluirea unor "incalcari socante" ale legislatiei antitrust. "Nefiind contestat faptul ca acest cartel a acoperit in mare parte tot teritorul Austriei,... exista banuiala ca acest cartel a avut drept obiectiv impartirea pietei din Austria, ceea ce reprezinta o piedica pusa tranzactiilor intracomunitare", a precizat Curtea Primei Instante.

"Bancile nu au reusit sa elimine aceste banuieli, avand in vedere ca actiunile concertate ale acestora implica aproape toate institutiile de credit din Austria, precum si o gama larga de produse si servicii bancare", a continuat instanta europeana.

Dupa aparitia unei serii de informatii in presa, Comisia Europeana a condus in 1998 o perchezitie la sediul bancilor mentionate si a confiscat sute de documente, printre care se numara corespondenta, conversatii telefonice, intalniri si diverse decizii ale principalilor responsabili. Comisia Europeana a precizat ca acest cartel a fost unul foarte extins, citand unul din membrii Comisiei care a declarat ca acest cartel controla intreaga tara, "pana la cel mai mic sat".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri