Parlamentul britanic a aprobat masurile tranzitorii pentru muncitorii romani

Parlamentul britanic a aprobat masurile tranzitorii pentru cetatenii romani si bulgari care vor sa munceasca in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007

Masurile votate de Parlament au fost stabilite de executivul britanic si anuntate in 24 octombrie, in scopul "reformelor privind imigratia si pentru a intelege mai bine impactul unei Uniuni Europene extinse", arata un comunicat al Ministerului de Interne (Home Office), citat de NewsIn.

Marea Britanie a restrictionat fluxul de imigranti din Bulgaria si Romania dupa ce Bucurestiul si Sofia vor adera la Uniunea Europeana, in ianuarie, o schimbare fata de politica usilor deschise adoptata la extinderea UE din 2004.

Ministrul de interne John Reid a anuntat, in 24 octombrie, ca Londra nu va acorda decat 20.000 de permise de munca pe an pentru muncitorii necalificati din Romania si Bulgaria, in sectoare specifice - agricultura (circa 16.250) si industria alimentara (3.500). Sistemul restrictiv privind migratia fortei de munca din Romania si Bulgaria va fi instituit pe o "perioada de tranzitie" si va fi revizuit peste 12 luni.

Muncitorii calificati trebuie sa demonstreze ca vor ocupa slujbe ce nu pot fi facute de rezidenti si sa treaca o serie de teste in legatura cu veniturile si calificarile. Studentii pot avea slujbe cu jumatate de norma daca sunt inscrisi la facultati recunoscute.

Antreprenorii au dreptul de a-si incepe afaceri, asa cum prevede tratatul de aderare la UE. "Asteptam venirea muncitorilor romani si bulgari aici, daca se vor supune regulilor nostre (...) si legii noastre", a explicat Reid.

Noile masuri nu vor afecta muncitorii din tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri