Summit-ul dintre Donald Trump si Vladimir Putin de la Helsinki a declansat o noua isterie in media de stanga occidentala, in conditiile in care, in pofida criticilor aduse liderului de la Casa Alba cu privire la presupusa interferenta a Rusiei in alegerile americane din 2016, acesta a ales sa amelioreze conflictul si antagonismele si sa incerce o normalizare a relatiilor, in loc sa il "condamne" pe Vladimir Putin. Conferinta de presa oarecum stangace si incomoda desfasurata dupa summit sugereaza de altfel ca cei doi lideri nu comunica frecvent, desi s-a speculat deseori ca rusul ar dispune de un material compromitator pentru presedintele american.

O analiza Reuters arata ca din ianuarie 2017 - momentul in care a preluat mandatul de presedinte al Statelor Unite ale Americii - si pana pe data de 6 iunlie anul curent, Donald Trump a avut peste 200 de convorbiri telefonice cu mai mult de 40 de lideri din intreaga lume. Cele mai multe apeluri telefonice le-a purtat cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu premierul britanic Theresa May.

De cealalta parte, Vladimir Putin a avut 190 de convorbiri telefonice cu 50 de lideri straini, in aceeasi perioada. Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan se afla pe primul loc, urmat de presedintele Kazak, Nursultan Nazarbayev si Emmanuel Macron. Probabil ca presedintele Frantei a jucat si rolul de intermediar in discutiile dintre Donald Trump si Vladimir Putin.

Potrivit publicatiei citate, prima convorbire telefonica dintre Donald Trump si Vladimir Putin a fost apelul de felicitare al presedintelui rus dupa inaugurarea celui american in ianuarie 2017. Apelul a durat aproximativ o ora, timp in care cei doi au convenit sa incerce sa reconstruiasca relatiile dintre Statele Unite si Rusia si sa coopereze in Siria si in eforturile impotriva Statului Islamic. De atunci insa si pana la data de 6 iulie anul curent, Donald Trump a mai vorbit cu Vladimir Putin la telefon doar de sapte ori. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu este insa pe "speed dial" pentru nici unul dintre cei doi.

Infographic: The Leaders Trump And Putin Phone Most Often | Statista You will find more infographics at Statista

Citeste si:
Putin nu are incredere in Wikipedia si pregateste propria enciclopedie
Putin nu are incredere in...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump ameninta Franta cu noi taxe vamale de 100%