Adunarea Nationala a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba a inceput sambata dezbaterea textului unei noi Constitutii a tarii, care elimina termenul "comunism" si include dreptul la proprietate privata, transmite agentia EFE.

Varianta constitutionala propusa dezbaterii, de sambata pana luni, celor peste 600 de deputati cubanezi mentioneaza doar "socialismul" ca politica de stat, a dezvaluit presa oficiala, fata de textul in vigoare din 1976 care consemna, la articolul 5, inaintarea "spre societatea comunista", scrie Agerpres.

"Aceasta nu vrea sa arate ca renuntam la ideile noastre, ci ca, in viziunea noastra, ne gandim la o tara socialista, suverana, independenta, prospera si durabila", a argumentat saptamana aceasta presedintele Adunarii Nationale, Esteban Lazo, in timpul sesiunilor preliminare in care parlamentarii au analizat propunerea de reforma constitutionala.

Pentru a apara suprimarea termenului "comunism", Lazo a sustinut de asemenea, potrivit publicatiei de stat Granma, ca situatia actuala din Cuba si contextul international difera mult in comparatie cu anul 1976. Pe de alta parte, articolul 21 al noului text supus dezbaterii recunoaste "alte forme de proprietate precum cooperativa, proprietatea mixta si proprietatea privata" si admite investitiile straine ca "o necesitate si un element important al dezvoltarii".

Articolele dedicate economiei in noul text sunt mult diferite fata de actuala Constitutie cubaneza, care recunoaste doar proprietatea de stat si cooperativa agricola, in conformitate cu modelul de stat comunist impus de fostul lider Fidel Castro, dupa Revolutia din 1959.

Citeste si:
In vizita la Martisorul lui Tudor Arghezi
GALERIE FOTO Pe urmele lui...

In plan politic, textul proiectului confirma ca nu vor exista schimbari in "caracterul socialist al sistemului politic si social" si mentine ca "forta conducatoare suprema" Partidul Comunist Cubanez (unicul legal), insa instituie postul de presedinte al Republicii, limiteaza mandatul acestuia la zece ani si propune crearea unei functii de prim-ministru.

O alta schimbare preconizata de reforma constitutionala de la Havana propune definirea casatoriei ca "uniune intre doua persoane", ceea ce ar deschide poarta spre mariajele homosexuale, una dintre principalele revendicari ale comunitatii LGBT din tara, noteaza EFE.

Constitutia in vigoare in Cuba defineste casatoria ca "uniunea voluntara dintre un barbat si o femeie", ceea ce impiedica aprobarea unei modificari a Codului Familiei care sa legalizeze uniunile intre persoane de acelasi sex. Se preconizeaza ca luni sa fie aprobat in plen proiectul noii Constitutii, dupa care acesta va fi supus consultarii populare.

Citeste si:
[FOTO] Muzeul ,,fantoma" din centrul Bucurestiului
REPORTAJ FOTO Ce poti vedea...
Sursa foto: javier gonzalez leyva / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ar putea cadea China pe modelul URSS? Miza protestelor din Hong Kong