Bitcoin a atras atentia atat a investitorilor, cat si a celebritatilor anul trecut, in contextul in care pretul sau a urcat de la mai putin de 1.000 de dolari pentru o singura moneda virtuala la inceput de ianuarie la peste 19.000 de dolari in decembrie. De atunci insa, moneda virtuala, sustinuta prin tehnologia blockchain - o arhitectura descentralizata administrata de o retea de computere prin probleme matematice complexe - a scazut pana la un nivel de tranzactionare de putin peste 6.300 de dolari in aceasta dimineata, potrivit Coindesk. Totusi, pentru investitorii pe termen lung in Bitcoin, aceasta valoare constituie inca un castig urias; o singura moneda virtuala valora mai putin de 100 de dolari in 2013.

Cu toate acestea, exista probabilitatea ca valoarea Bitcoin sa scada pana la zero. De fapt, exista o sansa de 0,4% ca Bitcoin sa ajunga fara valoare, potrivit unui studiu realizat de catre doi economisti ai Universitatii Yale si citat de CNBC. "Probabilitatea unui dezastru este de aproximativ 0,4% pentru Bitcoin, 0,6% pentru Ripple si 0,3% pentru Ethereum", se arata in studiu.

Pe baza evolutiei pretului Bitcoin de la lansare (2011), precum si cea a Ripple (2012) si Ethereum (2015) si pana in prezent, cei doi economisti au putut calcula probabilitatea ca pretul unei criptomonede sa scada la zero in mod subit intr-o zi. In acelasi timp, pentru comparabilitate, au calculat, de asemenea, probabilitatea ca monedele internationale, sustinute de banci sau guverne, sa ajunga fara valoare (adica zero dolari americani), iar pentru moneda euro probabilitatea ar fi 0,009%, a dolarului australian 0,003%, iar a celui canadian de 0,005%.

Desi probabilitatea de 0,4% pentru Bitcoin poate parea redusa, constituie insa un risc "urias" in comparatie cu alte valute traditionale, arata autorii studiului. "Pe de o parte, procentul este mic, dar pe de alta parte, este mult mai ridicat decat probabilitatea ca o moneda traditionala sa devina lipsita de valoare. Asadar, poti sa vezi jumatatea plina a paharului sau invers".

Desigur, sustinatorii tehnologiei blocchain par a fi dispusi sa-si asume riscul si sa vada un potential urias pentru aceasta moneda virtuala. De exemplu, gemenii Cameron si Tyler Winklevoss (renumiti pentru disputa cu Mark Zuckerberg cu privire la crearea Facebook), au investit 11 milioane dolari in Bitcoin in 2013 si sustin ca, intr-o buna zi, va lua locul aurului. Asta inseamna ca piata Bitcoin ar putea intr-o zi valora trilioane de dolari sau nimic.

Citeste si:
Criptomonede: cate proiecte au esuat si ce sa stii inainte sa cumperi
Criptomonede: Cate proiecte...

Sursa foto: Julia Tsokur / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bitcoin prinde putin curaj dupa un anunt important: cat valoreaza
Setari Cookie-uri