Suedia si Finlanda sunt pana in prezent singurele tari membre ale Uniunii Europene dinainte de 2004 care au decis sa nu impuna restrictii sosirii muncitorilor romani si bulgari, dupa aderarea celor doua tari la UE, la 1 ianuarie.

"Nu vom avea nicio restrictie pentru muncitorii bulgari si romani", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului suedez al Justitiei, Markus Friberg, dupa cum informeaza NewsIn. Suedia a fost una dintre cele trei tari UE, alaturi de Marea Britanie si Irlanda, care nu au impus restrictii muncitorilor din cele zece tari care au aderat in 2004.

"Consecintele extinderii au fost extrem de pozitive", a adaugat purtatorul de cuvant suedez, subliniind ca, din punct de vedere al imigratiei, impactul resimtit de Suedia a fost redus.

Londra si Dublinul au impus restrictii Romaniei si Bulgariei

Danemarca, Grecia si Spania au refuzat, de asemenea, sa isi deschida piata muncii pentru romani si bulgari. Celelalte tari membre de dinainte de 2004 - Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Franta, Germania, Olanda si Portugalia - nu si-au anuntat oficial pozitiile.

La randul sau, Finlanda, care asigura in prezent presedintia UE, a anuntat in februarie ca nu va impune restrictii Romaniei si Bulgariei, dupa ce le-a ridicat si pe cele impuse noilor membre in 2004.