Miliardarul rus Roman Abramovici a inselat platitorii de taxe europeni folosind una dintre companiile sale drept "pusculita" personala, potrivit unor acuzatii dintr-o serie de documente pregatite pentru un proces, informeaza BBC.

PROBLEME. Multimiliardarul rus ar putea fi dat in judecata pentru datorii

O banca publica, sprijinita de constribuabili americani, englezi, japonezi si europeni, este pregatita sa il dea in judecata pe patronul clubului de fotbal Chelsea la un tribunal din Elvetia, pentru suma de 9 milioane de lire sterline (circa 16,8 milioane de dolari), pe care se presupune ca una dintre companiile lui Abramovici o datoreaza bancii.

IMPRUMUT. In 1997, BERD a acordat un imprumut unei banci rusesti, SBS Agro, cerand ca garantie dreptul asupra unui imprumut pe care institutia l-a acordat unei companii cu capital elvetian, Runicom SA, companie pe care Abramovici a folosit-o pentru a vinde avantajos petrol de la Sibneft. Cand SBS Agro s-a prabusit, BERD a incercat sa recupereze garantia de la Runicom, insa banii nu mai erau. Sibneft, Abramovici si fostii directori ai Runicom au facilitat transferul bunurilor companiei catre terte persoane, potrivit unei note interne a BERD. In 2002, Runicom a intrat in faliment. BERD a intrat in posesia registrelor companiei si a descoperit ca sume mari de bani au fost cheltuite in scopuri care nu aveau legatura cu afacerile petroliere. Multe dintre cheltuieli au fost facute de Abramovici si de asociatul sau, Eugene Shvidler. Cei doi neaga acuzatiile aduse de BERD si sustin ca imprumutul Runicom SA a fost returnat in intregime.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un "bun public global"
Setari Cookie-uri