Doar indicele SAX din Slovacia a reusit sa incheie luna cu rezultate pozitive, in intreaga regiune
Bursele din Europa Centrala si de Est s-au situat, in luna martie, pentru prima oara pe un trend descendent, dupa o mai lunga perioada de evolutii pozitive. Conform societatii de servicii de investitii financiare SSIF Prime Transaction, explicatia pentru aceasta tendinta consta in faptul ca unii investitori au preferat sa-si materializeze castigurile acumulate pe parcursul ultimelor luni, cand Bursele din regiune au evoluat pe un trend in general crescator. Dintre toti indicii generali ai pietelor din zona, doar indicele SAX din Slovacia a reusit sa incheie luna martie la cotatii mai ridicate decat la inceputul lunii, acesta inregistrand o variatie pozitiva de 1,5 la suta.

Toti ceilalti indici din regiune, din tari ca Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria si Romania, au inregistrat variatii negative. Cea mai mare scadere a inregistrat-o Bursa de Valori Bucuresti, unde indicele BET s-a depreciat cu 16,8 la suta pe un volum mediu zilnic de tranzactionare in scadere cu 50 la suta fata de luna februarie. Celelalte Burse au inregistrat scaderi cuprinse intre 2,6 la suta si 7,5 la suta. Astfel, pierderile fata de maximele de la sfarsitul lunii februarie, la nivelul capitalizarii bursiere in fiecare tara, se ridica la cateva miliarde de dolari. Din punctul de vedere al valorii totale a tranzactiilor din luna martie, conduce Cehia, cu schimburi de 5.312 milioane dolari, urmata de Polonia, cu 4.518 milioane dolari si Ungaria, cu 2.062 milioane dolari. La polul opus se afla Slovacia, cu o lichiditate mai mult decat modesta, cifrata la 7,65 milioane dolari. Bursele autohtone nu au stat nici ele prea bine din acest punct de vedere. Astfel, in luna martie, la Bursa de Valori Bucuresti s-au realizat tranzactii in valoare de 212 milioane de dolari, in timp ce, la Bursa Electronica Rasdaq, lichiditatea a fost mult mai modesta, si anume de 32 milioane de dolari.

Lichiditate scazuta cu 37 la suta la BVB

Una dintre cauzele scaderilor inregistrate de Bursele central si est-europene poate fi iesirea din intreaga zona a unor capitaluri speculative in moneda americana, care au fost transferate in alte zone, chiar si peste Ocean, unde perspectiva pietelor pe termen scurt este marcata de optimism. Aceasta reiese, conform analistilor de la SSIF Prime Transaction, din faptul ca iesirile de capital sub forma fondurilor in dolari a determinat deprecierea fiecarei monede nationale din centrul si estul Europei, fata de dolarul american, mai mult decat depreceierea de pe pietele internationale a monedei unice europene fata de dolar. Pentru piata de capital din Romania, luna martie a insemnat corectii negative serioase aplicate principalelor societati listate, dupa varfurile atinse la finalul lunii februarie in urma cresterilor din primele doua luni ale anului. La BVB, toti indicii au suferit scaderi, BET cel mai putin, cu 16,8 la suta si BET-FI cel mai mult, cu 30,7 la suta, cea mai mare depreciere dintre pietele din regiune. Au avut loc vanzari masive, in unele zile chiar cu accente de panica, ce au indepartat mult cursurile de maximele atinse in februarie. A scazut si lichiditatea Bursei, ceea ce reflecta o prudenta mai mare din partea investitorilor, valoarea totala de tranzactionare reducandu-se cu circa 37 la suta pana la 212 milioane dolari, cu o medie de 9 milioane de dolari pe zi. Emitentul cel mai tranzactionat a fost Banca Transilvania, cu un rulaj de 47,2 milioane de dolari, urmat de Rompetrol Rafinare, cu 45,6 milioane dolari. Capitalizarea totala a pietei s-a diminuat la 13,5 miliarde dolari, iar societatea cu cea mai mare capitalizare a ramas Petrom, cu o valoare de 6,9 miliarde dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri