Perspectivele de crestere economica in zona euro raman mari, desi avantul acesteia ar putea sa scada in 2007, comparativ cu anul acesta, din cauza dolarului mai slab, reducerii cererii mondiale si a cresterii taxei pe valoare adaugata in Germania, arata raportul CE
Raportul trimestrial al Comisiei Europene, publicat luni, arata ca in cele 12 tari care folosesc moneda europeana, cererea de pe piata interna a alimentat cresterea economica, pe care asteptarile o indica ajungand la 2,6%, in 2006, cel mai ridicat nivel din sase ani.

Raportul confirma estimarile anterioare, spune Reuters, potrivit NewsIn. Executivul Uniunii Europene nu exclude posibilitatea ca dezvoltarea economica sa incetineasca in 2007. Rezultatele au fost conforme previziunilor din noiembrie de crestere de 2,1% pentru 2006. in 2005, crestere economica a zonei euro a fost de 1,3%.

"Perspectivele de crestere raman robuste. Cresterea este alimentata mai ales de cererea interna, ceea ce sugereaza ca aceasta a devenit auto-sustinuta, arata raportul Comisiei Europene, citat de Reuters.

"Mergand mai departe, pentru 2007 se asteapta o anumita decelerare a cresterii economice, cu reflectarea efectelor temporare ale cresterii taxei pe valoare adaugata (TVA) in Germania, a recentei deprecieri a monedei americane si a scaderii cererii globale, mai ales pe piata americana", arata raportul CE.

Recenta slabire a monedei verzi fata de euro este improbabil sa loveasca puternic exportatorii europeni si ar trebui sa contribuie la reducerea dezechilibrelor economice mondiale, cum ar fi deficitul urias de cont curent al Statelor Unite, se spune in raport. "Perspectivele pentru exporturile zonei euro sunt destul de bune", se spune in raport, si se mai adauga ca impactul incetinirii economice a Statelor Unite asupra zonei euro ar trebui sa fie limitat.

Ratele dobanzii in zona euro au ramas la nivele relativ scazute, continua raportul Comisiei, in timp ce majorarea lor succesiva incepand din decembrie 2005 "ar trebui sa ajute la ancorarea soldia a asteptarilor de inflatie pe termen lung". Presedintele Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet a spus, intr-un interviu publicat luni, ca ratele dobanzii de politica monetara din zona euro raman confortabile, dupa majorarea acestora la 3,5%, la inceputul lunii.

Raportul Comisiei a spus ca riscurile pentru cresterea economica sunt echilibrate de impactul cresterii cu 3% a TVA in Germania de la 1 ianuarie, care este cel mai mare factor necunoscut. Raportul Comisiei arata ca preturile petrolului ar trebui sa scada mai departe, cum sugereaza elementele fundamentale, dar tensiunile geopolitice ar putea inca sa le creasca.

Raportul arata ca reformele structurale in multe tari ale zonei euro incep sa se fructifice, reducand somajul si facand cresterea economica mai sustinuta. "Este necesar ca progresul sa continue, dar suntem pe drumul cel bun", se precizeaza in raport. Totusi, deficitele de cont curent au crescut rapid in unele tari ca Grecia si Spania, ceea ce va cere eforturi ca economiile lor sa devina mai competitive.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri