Fondul Monetar International a facut luni un apel la statele arabe din veninatatea Golfului Persic sa cheltuie mai mult din veniturile record obtinute prin comertul cu petrol pe investitii pentru infrastructura, educatie si sanatate, reducand astfel dezechilibrele comerciale globale, informeaza NewsIn.

"Isi permit sa cheltuie mai mult", a declarat pentru Reuters directorul adjunct al Fondului, Takatoshi Kato, in Dubai. "Statele arabe ar trebui sa investeasca cu intelepciune in resursele de capital uman si in infrastructura", a declarat Kato. Acest lucru ar contribui la "reducerea dezechilibrelor globale", a adaugat acesta.

Fondul estimeaza pentru 2006 un surplus al contului curent de 239 de miliarde de dolari pentru sase state arabe din zona Golfului Persic, si anume Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Bahrain si Oman. Aceasta cifra este mai mare chiar decat surplusul anuntat de China, de 184 de miliarde de dolari si poate fi comparata cu deficitul de cont curent estimat pentru 2007 in cazul Statelor Unite ale Americii, de 869 de miliarde de dolari.

Kato a declarat ca daca aceste state arabe ar cheltui mai mult din acest surplus, ar mari "capacitatea de absorbtie", a investitiilor straine si importurilor. "Acest lucru ar duce la reducerea ritmului de scadere a dolarului, dar despre amploarea acestui fenomen nu ma pot pronunta", a incheiat acesta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Liviu Voinea renunta la BNR pentru FMI. Cand va prelua noua pozitie