Economia germana va absorbi majorarea, cu 3%, a taxei pe valoarea adaugata (TVA), programata din 1 ianuarie 2007 si va avea o crestere de 2% anul viitor, a declarat adjunctul ministrului german al economiei, Bernd Pfaffenbach.

Intrebat de reporteri daca, in 2007, cresterea economica va fi de minim 2%, oficialul german, aflat la un eveniment din industria IT la Potsdam, a confirmat. "Anul viitor, da. Da". "Majorarea TVA cu 3%, la 19% ar putea determina incetinirea cresterii economice, dar nu ar fi un pericol pentru economie", a adaugat Pfaffenbach. "Cresterea TVA a fost practic absorbita", a mai spus aceasta potrivit NewsIn.

Comentariile lui Pfaffenbach sunt cele mai optimiste de pana acum ale unui oficial din coalitia germana de guvernare. Previziunile actuale ale guvernului german, de la sfarsitul lui octombrie, indica o crestere economica de 1,4% pentru 2007.

Mai multe institute de economie au majorat, recent, previziunile lor privind cresterea economica pe 2007. Institutele Ifo, IfW si RWI au revizuit, saptamana trecuta, previziunile lor de crestere economica pe 2007, intre 1,9% si 2,1%.

In 2006, se asteapta ca Germania, economia cea mai puternica a Europei, sa afiseze o crestere economica de minim 2,5%, pe baza dezvoltarii exporturilor, investitiilor puternice si revenirii unor sectoare, cum este industria constructiilor, care a fost in recesiune aproape toata perioada ultimilor zece ani.

Fondul Monetar International (FMI) a majorat recent previziunile sale pentru cresterea economica a Germaniei in 2007, la 1,5%, de la 1,3%, estimat in septembrie. Multi economisti se asteapta ca majorarea TVA de la 1 ianuarie sa aiba putine efecte asupra cresterii economice. Anterior, se considera ca majorarea TVA ar putea avea efecte mai degraba negative asupra cresterii economiei.