Monopolul rus de gaze naturale Gazprom si firma franceza Gaz de France au semnat marti un acord privind extinderea unui contract de furnizare de resurse energetice din 2010 pana in 2030, GDF urmand a achizitiona 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an
"Dezvoltarea cooperarii comerciale cu Gazprom are drept scop intarirea sigurantei pe termen lung a livarilor de gaze naturale catre consumatorii din Franta si Europa", a declarat presedintele executiv al GDF, Jean-Francois Cirelli, potrivit NewsIn. Conform acestui acord, GDF va mai prelua anual aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducta Nord Stream a grupului Gazprom, ce trece pe sub Marea Baltica.

Acest acord faciliteaza livrarea de catre Gazprom a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual catre clientii din Franta, incepand cu luna octombrie 2007, al doilea pas spre indeplinirea ambitiei grupului rus de a-si asigura accesul catre pietele din Europa.

Gazprom intentioneaza sa se extinda pe pietele de consumatori pentru a-si asigura profituri mai mari din furnizarea de gaze naturale Europei, care deja primeste un sfert din cerere din Rusia. insa un numar de politicieni europeni au declarat ca doresc ca Rusia sa isi deschida mai intai piata gazelor naturale, controlata de stat, inainte de a permite acestei companii sa se extinda in Europa. Acest acord semnat cu GDF vine dupa acordul extrem de important semnat cu grupul energetic italian ENI in cursul lunii trecute, care i-a oferit companiei rusesti un valoros cap de pod pe foarte profitabila piata a gazelor naturale din sudul Europei.

Grupul Gazprom, monopol al extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, reprezinta cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, cu o capitalizare pe piata de 300 de miliarde de dolari.Gruparea ruseasca este principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, blocul european importand din Rusia aproximativ un sfert din cantitatea necesara de gaze naturale.

Gazprom a preluat anul trecut Gazprom Neft, fostul Sibneft, de la investitorul miliardar Roman Abramovici, pentru 13,1 miliarde de dolari, consolidandu-si astfel pozitia de principala firma a Rusiei si una din cele mai mari companii energetice ale lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri